Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

In het Amsterdamse Wertheimpark is plechtig stilgestaan bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ongerustheid over oplevend antisemitisme klonk in alle toespraken tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. 

De plechtigheid, waarbij ook overlevenden van concentratiekampen aanwezig waren, vond plaats bij het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers.

In zijn welkomstwoord waarschuwde Jacques Grishaver, voorzitter van het organiserende Nederlandse Auschwitz Comité, voor de terugkeer van antisemitisme in Nederland. 

'Wij laten dit gruwelijke niet opnieuw gebeuren'

De waarschuwing van Auschwitz is ook vandaag geldig.

Vice-premier Asscher

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan reageerde op Grishaver met de woorden: "Wij laten dit gruwelijke niet opnieuw gebeuren." Hij verzekerde dat Amsterdam pal staat voor zijn Joodse gemeenschap. 

Ook vice-premier Lodewijk Asscher ging in op de angst dat Jodenhaat zal opleven. "We mogen niet wegkijken bij antisemitisme en discriminatie. De waarschuwing van Auschwitz is ook vandaag geldig." 

Rabbijn Menno ten Brink zei kaddisj, het joodse rouwgebed. Ook Ten Brink stond stil bij nieuwe uitingen van antisemitisme. Vervolgens werd 1 minuut stilte in acht genomen. Daarna legden overlevenden van de kampen de eerste krans. 

Dinsdag herdenkt een grote groep staatshoofden en regeringsleiders samen met overlevenden in het Poolse Oswiecim dat Auschwitz-Birkenau zeventig jaar geleden werd bevrijd door het Rode Leger.  

In Auschwitz-Birkenau zijn in totaal 1,1 miljoen mensen, merendeels Joden, vermoord. Onder de slachtoffers waren ook Roma en Sinti, homoseksuelen en politieke gevangenen. 

STER reclame