Mensen op de bijeenkomst van het nieuwe oppositieblok in Suriname
NOS Nieuws

Het wordt Bouterse tegen V7 bij de Surinaamse verkiezingen

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse president Desi Bouterse neemt het bij de verkiezingen van 25 mei op tegen de partij-alliantie V7. De combinatie heeft zaterdagavond op een massameeting in Paramaribo de naam en het logo onthuld.

De naam is afgeleid van het aantal partijen dat in de alliantie zit. “De letter V staat voor Volk, Verjonging, Vooruitgang, Voorwaarts, Vernieuwing, Verbetering, Veiligheid en Vrede,” aldus Chandrikapersad Santokhi, de leider van de VHP, de grootste partij uit de alliantie.

Felle kritiek

Ondanks de regen waren er tussen de acht- en tienduizend mensen naar de bijeenkomst gekomen. Ze luisterden naar toespraken van de voorzitters van de zeven partijen die vorig jaar mei afspraken samen te gaan werken bij de komende verkiezingen.

Op het podium werd felle kritiek geleverd op de regering van Bouterse en vicepresident Robert Ameerali. Met name de vriendjespolitiek en de corruptie waren telkens terugkerende thema’s. Drie van de zeven partijen uit V7 zaten bij het aantreden van Bouterse in 2010 in de regering. Gaandeweg zijn ze eruit gestapt of door Bouterse aan de kant gezet.

Dissidenten

Naast de zeven partijvoorzitters spraken ook twee dissidente parlementariërs van Bouterse’s NDP. Zij stapten recentelijk uit de coalitie en liepen over naar het nieuwe blok. Bouterse heeft daardoor nu een minderheid in het parlement.

Ondanks de eensgezindheid die V7 zaterdagavond uitstraalde heeft de nieuwe alliantie ook al problemen. Er is achter de schermen een felle discussie gaande over de zetelverdeling tussen de deelnemende partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl