1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

'Aanval Marioepol is roekeloos en schandelijk'

De raketaanval op Marioepol in Oost-Oekraïne is roekeloos en schandelijk. Dat zegt ambassadeur Ertugrul Apakan van de OVSE. Bij de aanval kwamen zeker 29 mensen om het leven en raakten bijna vijftig mensen gewond.

"Ik pleit voor een grondig onderzoek naar dit incident", zegt Apakan in een reactie. Hij dringt bij alle partijen aan op stevige maatregelen om een nieuwe escalatie te voorkomen.

Na de aanval heeft een team van de OVSE onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat zeker negentien raketten zijn afgevuurd. Waarschijnlijk zijn dat er zelfs meer. Volgens het OVSE-team zijn ze afkomstig uit een gebied dat onder controle staat van de pro-Russische separatisten.

Onderhandelingen

Apakan vindt dat de partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel. "Deze situatie kan niet zo doorgaan. Er is een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig. De inwoners van Oekraïne verdienen vrede."

Bij het conflict tussen Oekraïne en Rusland zijn inmiddels meer dan 5000 mensen om het leven gekomen, schrijft de OVSE op basis van cijfers van de Verenigde Naties. En zeker 10.000 mensen raakten gewond.

'Help geen separatisten'

Ook EU-commissaris van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, veroordeelt de raketaanval. Ze roept Rusland op de separatisten op geen enkele manier meer te helpen om verdere rampzalige consequenties te voorkomen. Ze zegt dat de partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten stoppen met hun vijandige acties.

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken noemt het geweld een gruwelijke aanval. In een verklaring zegt hij dat Rusland de separatisten geholpen heeft en dat hij dat onverantwoord vindt. Rusland zou de separatisten de afgelopen weken opnieuw geavanceerde wapens hebben geleverd.

Kerry wil dan ook dat Rusland onmiddellijk stopt met het helpen van de separatisten. "Anders zal de druk op Rusland vanuit de Verenigde Staten en ook internationaal alleen maar toenemen."

Ravage in Marioepol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl