De cocaïne wordt verbrand
NOS Nieuws

Zeldzame cocaïnevangst Suriname verbrand

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De dienstdoende agent op bureau Richelieu heeft het zelf ook nog maar net gehoord. De journalisten zijn naar de politiepost gedirigeerd, zo'n 30 kilometer ten oosten van Paramaribo. Slechts de agent en de schoonmaakster zorgen op de vroege zaterdagochtend voor enige activiteit op het bureau.

Waar de 430 kilo onderschepte cocaïne in brand gestoken gaat worden, weet de beambte niet. Vorige week vrijdag werden de drugs door de Surinaamse politie gevonden in het contragewicht van een graafmachine die naar Nederland zou worden verstuurd. Twee Nederlanders, een Surinamer en een Duitser werden gearresteerd. Eén Nederlander en de Duitser zitten nog vast.

Kogelvrije vesten

Dan arriveert politiewoordvoerder Humprey Naarden op Richelieu. Of de journalisten hem willen volgen. We gaan in colonne naar een braakliggend stuk bouwland, een paar kilometer verderop.

Aan de rand van het terrein bewaken zwaarbewapende politiemensen in kogelwerende vesten twee pick-ups. In de laadbakken liggen tientallen dichtgeknoopte vuilniszakken. Het wachten is nog op de twee officieren van justitie die getuige zullen zijn van de vernietiging van de drugs.

  • Harmen Boerboom / NOS
    Vuilniszakken waarin de pakketten cocaïne zitten worden onder zware bewaking gelost
  • Harmen Boerboom / NOS
    Een deel van de pakketten
  • Harmen Boerboom / NOS
    In het bijzijn van het Openbaar Ministerie worden monsters genomen
  • Harmen Boerboom / NOS
    De testbuisjes worden blauw, het bewijs dat het gaat om zuivere cocaïne
  • Harmen Boerboom / NOS
    De pakken worden in oude autobanden gestopt
  • Harmen Boerboom / NOS
    De brandstapels naderen hun voltooiing
  • Harmen Boerboom / NOS
    Dat gebeurt onder zware bewaking
  • Harmen Boerboom / NOS
    De brandstapels worden overgoten met dieselbrandstof
  • Harmen Boerboom / NOS
    De 373 pakketen met een straatwaarde van 25 miljoen euro gaan in vlammen op

Zuivere cocaïne

Wanneer ook zij gearriveerd zijn, worden er monsters genomen. Met een groot mes wordt een aantal pakken opengesneden en vervolgens wordt een mespuntje van de samengeperste witte inhoud in een testbuisje gedaan. De buisjes worden stuk voor stuk blauw; het bewijs dat het gaat om zuivere cocaïne.

Naast elkaar zijn twee pallets neergezet waarop oude autobanden liggen gerangschikt. De politiemensen vormen vanaf de pick-ups een menselijke ketting en moffelen de drugs in de autobanden. Met houten latten wordt de brandstapel afgemaakt. Dan worden de bouwsels met diesel overgoten en gaat de fik erin.

Selfies

Terwijl de 373 pakketten – straatwaarde in Nederland zo'n 25 miljoen euro – in vlammen opgaan en de lucht zich vult met gitzwarte rook, maken agenten selfies. De verbranding is geen dagelijkse bezigheid voor hen. In Suriname worden regelmatig drugsmokkelaars aangehouden, maar dergelijke hoeveelheden worden zelden in beslag genomen.

De methode om de betonnen contragewichten van zwaar materieel uit te hollen en te vullen met cocaïne is volgens politiewoordvoerder Naarden nieuw voor de regio. Korpsen in omringende landen zijn er intussen over geïnformeerd.

Levenslang

Om te voorkomen dat de pakketten door middel van scanners ontdekt zouden worden waren de holtes in de contragewichten bekleed met lood. Goed doordacht. Alleen maakten de verdachten een grote fout. Graafmachines worden namelijk wel vanuit Nederland naar Suriname verscheept, maar nooit in omgekeerde richting.

De twee mannen die nu vastzitten, wacht mogelijk een levenslange gevangenisstraf wegens deelname aan een criminele organisatie.

430 kilo 'Nederlandse coke' verbrand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl