De Spaanse politie vanochtend in een voorstad van de enclave Ceuta
NOS Nieuws

Spanje pakt vier jihadisten op in Ceuta

De Spaanse politie heeft vanochtend vier jihadisten opgepakt in de enclave Ceuta in Marokko. Het gaat om twee paar geradicaliseerde Spaanse broers van Marokkaanse komaf.

Volgens minister Díaz van Binnenlandse Zaken stonden ze op het punt om een aanslag te plegen op een niet nader genoemd doel. De minister zegt dat ze al in een vergevorderd stadium waren met de voorbereidingen.

De vier zouden banden hebben met het terreurnetwerk van al-Qaida.

Goed getraind

De ontmantelde terreurcel vertoonde grote gelijkenissen met die van de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo. Het viertal was goed getraind, zowel op mentaal als fysiek gebied. En er waren wapens voorhanden.

De politie kwam de groep op het spoor toen een van de leden een videofilmpje op Facebook plaatste met militaire trainingen, waarin opgeroepen werd tot een heilige oorlog.

In de Spaanse enclaves in Noord-Afrika werden de afgelopen maanden meer mensen opgepakt in verband met de jihad. Meestal ging het om ronselaars, die mensen overhaalden naar Syrië of Irak af te reizen om mee te vechten met IS.

Drugssmokkel

De arrestaties gebeurden een dag nadat de politie een netwerk had opgerold dat zich bezighield met drugssmokkel tussen Marokko en Spanje.

In een megaoperatie van de Franse, Spaanse en Marokkaanse politie werden daarbij honderd mensen opgepakt. Ook werd er 22.000 kilo hasj en 2 miljoen euro in beslag genomen.

De politie zoekt nu uit of het geld dat met de drugssmokkel is verdiend, werd gebruikt om organisaties te financieren die zich bezighouden met onder andere het trainen van jihadisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl