NOS Schaatsen

Knegt opent EK in eigen land met zege

Sjinkie Knegt heeft op de EK shorttrack in Dordrecht de leiding genomen. De Nederlander won de 1.500 meter en bleef zijn grote rivaal Viktor An, die als vierde finishte, overtuigend voor.

Daan Breeuwsma eindigde in de eindstrijd op de derde plaats. Daardoor nam hij 13 punten in ontvangst. De zege van Knegt is goed voor 34 punten. Regerend Europees kampioen An bleef tijdens de eerste afstand steken op 8 punten.

Slagveld

Knegt reed tijdens de eerste rondes aan de leiding, maar werd halverwege de race ingehaald door Semen Jelistratov. Enkele rondes voor het einde nam de Fries de leiding weer over en die gaf hij niet meer uit handen. Jelistratov, die op de EK van vorig jaar de 1.500 meter won, werd tweede.

Achter de twee koplopers werd het in de slotronde een slagveld, toen de Hongaar Shaolin Sandor Lui onderuit ging en de Fransman Thibaut Fauconnet meenam. Breeuwsma kon de val het beste ontwijken en duwde net voor An zijn schaats over de streep.

Ik rij gewoon voor mezelf en probeer zo hard mogelijk te gaan. Prima gelukt, denk ik zo.

Sjinkie Knegt vroeg zich niet af waar Viktor An bleef

Tevredenheid bij Knegt

"Het liep gewoon echt perfect", was de reactie van Knegt. "Tot zes, zeven ronden voor het einde heb ik de race gedomineerd. Die Rus heeft toen drie, vier ronde op kop kunnen rijden en daarna ging ik er vol voor."

Knegt dacht daarbij niet aan An. "Ik rij gewoon voor mezelf en probeer zo hard mogelijk te gaan. Prima gelukt, denk ik zo."

Teleurstellend optreden Van der Wart

Freek van der Wart stelde flink teleur in de halve finales. Hij finishte in zijn heat als vijfde en miste zowel de A- als de B-finale. Van der Wart hoopte op de eindstreep nog een vierde plek uit het vuur te slepen, maar hij moest de Italiaan Yuri Confortola net voor zich dulden.

Van der Wart werd in 2013 nog Europees kampioen in het Zweedse Malmö.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl