WikiLeaks publiceert berichten VS

tijd van publicatie Aangepast

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft via internationale media documenten vrijgegeven over het diplomatieke verkeer tussen Washington en de Amerikaanse ambassades wereldwijd. De site gebruikt er een apart webadres voor: cablegate.wikileaks.org.  

Eerder op zondagavond publiceerden onder meer The New York Times en The Guardian uitgebreid over de Embassy Files. Deze en een aantal andere media, waaronder ook de Duitse Spiegel hadden van WikiLeaks inzicht gekregen in de correspondentie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met ambassades over de hele wereld. 

Enkele van de belangrijke conclusies die de kranten melden:

Arabische leiders drongen aan op een aanval op IranDe Iraanse president Ahmadinejad wordt vergeleken met Hitler. Iran heeft hoogwaardige raketten gekocht van Noord-Korea die West-Europa kunnen bereikenAmerikaanse functionarissen hebben de opdracht gekregen om de VN te bespionerenDe Russische president Poetin heeft banden met de georganiseerde misdaadSaudi-Arabië blijft een belangrijke sponsor van terreurgroepen als al-QaidaChina heeft geprobeerd om Amerikaanse computernetwerken te saboteren en zoekmachine Google in het land plat te leggenAmerika leurde met gevangenen van Guantanamo Bay, in ruil voor gunsten op het internationale politieke toneel

Kort na de publicatie kwam het Witte Huis al met een afkeurende reactie. De publicatie door WikiLeaks zelf werd "roekeloos en gevaarlijk" genoemd.

De Amerikaanse regering deed er de afgelopen week alles aan om de publicatie tegen te gaan. Zondagochtend nog werd een brief vrijgegeven die gericht was aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Hem werd te verstaan gegeven dat hij de Amerikaanse wet overtreedt en met de openbaarmaking van de documenten mensenlevens in gevaar brengt. 

Geen topgeheim

Voorafgaand aan de publicatie in de kranten en tijdschriften was al gelekt dat de Embassy Files 251.287 berichten en 8000 documenten omvatten. Eén bericht zou uit 1966 stammen, de meeste zijn van na 2004. Verder komen 9005 documenten uit de eerste twee maanden van dit jaar. 

Geen van de berichten in de Embassy Files zou de kwalificatie 'topgeheim' hebben. Wel komt het gewone 'geheim' voor. Veertig procent van de documenten heeft de kwalificatie 'vertrouwelijk'. De helft heeft geen kwalificatie.

De website van WikiLeaks is slecht bereikbaar, volgens Wikileaks als gevolg van een zogenoemde 'Distributed Denial of Service-attack', een aanval van buitenaf om de site plat te leggen.

Nederland

Volgens WikiLeaks zijn er 3021 berichten uit Nederland afkomstig, meldt Der Spiegel. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld belangrijkere hoofdsteden als Londen of Berlijn.

WikiLeaks wist de hand te leggen op 45 geheime documenten (niet voor buitenlanders). In 2006 werden de meeste berichten uitgewisseld, zij het dat die ongeklassificeerd waren.

 HP/De Tijd kon overigens al de hand leggen op een geheim verslag van een gesprek uit 2007 tussen (toen aankomend) minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur.

STER Reclame