Actievoerende gemeenteambtenaren in 2014 ANP

Na jaren kunnen de ambtenaren van de nullijn af. Er is dit jaar weer geld voor loonsverhogingen van rijksambtenaren. Dat zei minister Blok na afloop van de ministerraad. 

Hoeveel ruimte er is, wilde Blok niet zeggen. Het kabinet kondigde met Prinsjesdag al aan dat ambtenaren waarschijnlijk weer van de nullijn zouden gaan. Volgens Blok moet tegenover extra loon wel de bereidheid staan om een aantal arbeidsvoorwaarden te "moderniseren". 

Zo wil hij dat ambtenaren bij onvoldoende functioneren kunnen worden teruggezet naar een lagere salarisschaal. Ook moet gekeken worden naar het afbouwen van ouderenregelingen. "Het past niet in deze tijd dat mensen massaal minder werken als ze ouder worden."

Blok: interessante punten op tafel

"Goede hoop" 

Blok hoopt dat de vakbonden aan tafel komen voor een cao met een looptijd van twee jaar. "Er komen interessante punten op tafel, ik heb goede hoop dat we eruit kunnen komen."

De 116.000 rijksambtenaren hebben al ruim vier jaar geen cao omdat de vakbonden het niet eens konden worden met het kabinet. In december voerden ambtenaren om die reden nog actie.

STER reclame