Ebola-artsen bij een mobiel ziekenhuis AFP

De ebola-epidemie lijkt op zijn retour te zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de nieuwe besmettingscijfers veelbelovend. In de drie zwaarst getroffen landen worden aanzienlijk minder nieuwe gevallen gemeld.

Vorige week raakten acht mensen besmet in Liberia, tegenover zo'n 90 bevestigde gevallen per week op het hoogtepunt in augustus en september. In Guinee raakten vorige week twintig mensen besmet, in de week ervoor waren dat er nog 45. In Sierra Leone gaat het om 117 nieuwe besmettingen tegenover 184 in de week ervoor en 248 gevallen in de week daarvoor.

"Het neemt nu snel af, maar we zijn er nog niet", zei Roeland Monasch van Unicef in Sierra Leone in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gedrag van de mensen is veranderd en de overheidsmaatregelen helpen."

'Eén geval kan al een nieuwe uitbraak veroorzaken'

We moeten alert blijven.

Roeland Monasch

Monasch denkt dat de epidemie snel voorbij kan zijn, maar hij is voorzichtig. "Het kan over twee maanden voorbij zijn, maar we moeten alert blijven, want één geval kan zo weer een nieuwe uitbraak veroorzaken." Officieel is de epidemie voorbij als er 42 dagen geen nieuw geval gerapporteerd is uit een van de drie landen.

Mali

De epidemie brak uit in het voorjaar van 2014. Sindsdien raakten bijna 22.000 mensen besmet, meer dan 8500 mensen overleden aan de ziekte.

Sinds zondag is de ebola-epidemie officieel voorbij in Mali. In 42 dagen waren er daar geen nieuwe gevallen van het dodelijk virus gemeld.  In het land zijn zes mensen gestorven aan ebola.

STER reclame