Ondanks de plotselinge stijging liggen de olieprijzen nog steeds op het laagste niveau sinds 2009. ANP

Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië leidt tot een flinke stijging van de olieprijs. Zowel de prijs van een vat Brent als een vat Amerikaanse olie steeg met ongeveer twee procent. Saudi-Arabië is de grootste olieproducent van de Organisatie van Olieproducerende landen (OPEC).

OPEC-voorman

Beleggers speculeren mogelijk op een wijziging van het beleid van de OPEC. Want het was de Saudische olieminister die in december besloot de wereldwijde prijs van olie niet meer beïnvloeden door aan de oliekraan te draaien. 

"Ook al daalt de olieprijs naar een dieptepunt van bijvoorbeeld 20 dollar per vat, dan nog zullen we de productie niet terugschroeven", waren de woorden van olieminister Ali al-Naimi, de voorman van de OPEC-landen. 

Marktaandeel behouden is volgens hem belangrijker dan het dwangmatig bijsturen van de productie. Na zijn besluit daalde de olieprijs nog verder.

Laagste niveau

Hoewel de prijzen na het overlijden van koning Abdullah met 2 procent stegen, staan ze nog steeds altijd op de laagste niveau in ruim vijf jaar. Een vat olie kost nu ongeveer 49,65 dollar. Brent is de Europese standaard voor olie en verwijst naar het Brent-olieveld in de Noordzee. 

De prijs van een vat Brent-olie is altijd een paar dollar hoger dan die van Amerikaanse olie. Een vat Amerikaanse olie kost nu ongeveer 47,23 dollar per vat. 

STER reclame