Adolf Eichmann in zijn Israëlische cel op 15 april 1961 EPA

Een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maryland veilt op 10 februari aantekeningen van nazi-misdadiger Adolf Eichmann. Hij schreef ze op in een cel in Israël toen hij daar tussen 1960 en 1962 gevangen zat. Hij is daar uiteindelijk ook opgehangen. Eichmann was een sleutelfiguur in de organisatie van de Holocaust: de moord op meer dan 6 miljoen Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het veilinghuis, Alexander Historical Auctions, heeft pagina's uit het schrift op zijn website gezet. In de begeleidende tekst staat dat ze persoonlijke herinneringen, meningen, tirades en uitingen van wanhoop bevatten. Eichmann stond in die periode terecht voor zijn aandeel in de Holocaust en wist vrijwel zeker dat hij ter dood veroordeeld zou worden.

Het valse Italiaanse paspoort dat Eichmann in Argentinië gebruikte AFP

Het 296 pagina's tellende manuscript is in 11 secties ingedeeld. Ze gaan onder andere over zijn vlucht na de oorlog naar Argentinië en zijn ontvoering in 1960 door de Israëlische geheime dienst Mossad.

De aantekeningen moeten tussen de 525.000 en 700.000 euro opbrengen. Wie de documenten te koop aanbiedt, meldt het veilinghuis niet. 

Proces en executie Eichmann

STER reclame