NOS Nieuws

Westerbork: 102.000 namen in 116 uur

  • ANP
    De 88-jarige Beppie Ottenbros-Bosboom, die Auschwitz en Ravensbrück overleefde
  • ANP
    Jacques d'Ancona
  • ANP
    Het monument De 102.000 stenen op het voormalige terrein van Kamp Westerbork
  • ANP
    Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe

In Westerbork is rond 19.00 uur begonnen met het voorlezen van de namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het zijn vooral joden, Roma en Sinti. Het voorlezen duurt zes dagen en gaat dag en nacht door, 116 uur lang.

De laatste naam wordt dinsdagmiddag 27 januari voorgelezen. Dat is de dag waarop 70 jaar geleden het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Het voorlezen is tot dinsdagmiddag hier live te volgen.

Het voorlezen wordt gedaan door 700 mensen die ieder zo'n tien minuten lezen. Daar zitten overlevenden bij, of familieleden van mensen die omgekomen zijn. Maar ook kinderen zijn er via projecten met basisscholen bij betrokken.

Gezicht

Het spits werd afgebeten door mevrouw Beppie Ottenbros-Bosboom, die Auschwitz en Ravensbrück overleefde. Zij is met haar 88 jaar de oudste van alle lezers.

De jongste lezer is de 11-jarige Lotte Smid.

Het is bedoeld om de slachtoffers van het nazi-regime in de Tweede Wereldoorlog een gezicht te geven. Op deze manier krijgen alle omgekomenen een naam en een gezicht. Het is de derde keer dat dit gebeurt. Eerder gebeurde dat in 2005 en 2010.

De lijst met namen is iets waar nog steeds aan wordt gewerkt. Er zijn archiefstukken waaruit blijkt wie er wanneer op transport is gesteld en wanneer is overleden. Maar daar zitten ook dubbelingen in, en er zijn ook mensen die wel op transport gesteld moeten zijn, maar waarvan verder niets bekend is.

Sinds 2001 werkt een groep vrijwilligers aan de samenstelling van de lijst van overledenen. De lijst die nu voorgelezen wordt, is de meest complete die er op dit moment is.

Het stenen-monument in Westerbork voor de 102.000 slachtoffers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl