Britse politicus Leon Brittan overleden

Leon Brittan (tweede van rechts) in 1999 temidden van leden van de Europese Commissie EPA

De voormalige Britse minister en eurocommissaris Leon Brittan (75) is overleden. Hij leed al lange tijd aan kanker.

Brittan nam in 1974 voor de Conservatieven plaats in het Lagerhuis. Zeven jaar later trad hij als onderminister van Financiën toe tot het kabinet van Margaret Thatcher. 

Minister

Twee jaar later promoveerde hij naar de post van minister van Binnenlandse Zaken. In die functie kreeg hij het aan de stok met de mijnwerkersbonden die uit protest tegen mijnsluitingen tot een staking hadden opgeroepen. Die ging met veldslagen met de politie gepaard. 

In 1985 schoof Thatcher hem door naar het ministerie van Handel en Industrie, naar verluidt omdat Brittan op tv niet goed overkwam. Een jaar later moest hij opstappen, omdat hij een brief naar de pers had gelekt die Defensieminister Michael Heseltine in moeilijkheden bracht. Ook Heseltine moest het veld ruimen. 

Eurocommissaris

In 1989 keerde Brittan terug op het toneel als eurocommissaris voor Mededinging. Later bekleedde hij ook nog de posten van eurocommissaris voor Handel en Buitenlandse Zaken. In 1999 trad hij met de gehele Europese Commissie af toen die van fraude werd beschuldigd.

Brittan had daarna nog bestuursfuncties in het bedrijfsleven, onder andere bij Unilever. Vorig jaar kwam hij nog in het nieuws omdat hij in 1984 als minister van Binnenlandse Zaken een rapport over een pedofielennetwerk in de hoogste Britse kringen in een la had laten verdwijnen.

STER Reclame