Protest in Den Haag voor de vrijlating van blogger Raif Badawi ANP

De Saudische blogger Raif Badawi is niet voldoende hersteld voor een nieuwe reeks van vijftig stokslagen, zegt Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie is hij onderzocht door artsen en heeft hij nog te veel last van de vorige sessie stokslagen, twee weken geleden.

Saudische artsen zeggen dat de stokslagen net als vorige week moeten worden uitgesteld, zegt Amnesty.

Onmenselijk

Badawi is veroordeeld tot tien jaar cel, een geldboete en duizend stokslagen, omdat hij in zijn blogs de islam had beledigd. 

Vorige week kreeg Badawi ook uitstel. Dat toonde volgens Amnesty aan dat de straf onmenselijk is. "De Saudische autoriteiten moeten hem onmiddellijk vrijlaten", zegt de organisatie.

Vrij man

De vrouw van Raif zei gisteren in het radioprogramma Bureau Buitenland dat hun kinderen door een hel gaan. “Voor ons gezin is het zwaar”, zei ze. “Mijn kinderen hebben geen onschuldige jeugd meer. Dat hun vader zo lang moet vastzitten en lijfstraffen krijgt, gaat hun voorstellingsvermogen te boven.”

Af en toe spreekt ze haar man via de telefoon. “Dan praten we niet over de straf. We hebben het over onze kinderen en alledaagse zaken. Het zijn zware gesprekken", zei ze. "Uiteraard praat ik hem moed in, en hij ons. Raif is een ontzettend sterke persoon. Hij is een vrij man en zal dat altijd blijven. Zelfs als ze hem opsluiten en stokslagen geven.”

STER reclame