De rechtbanktekening van Mohamed B. in Rotterdam
NOS Nieuws

Terreurverdachte Mohamed B. blijft vastzitten

Terreurverdachte Mohamed B. blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten. Volgens de rechter zijn er genoeg aanwijzingen om hem langer vast te houden. De 27-jarige B. staat vandaag voor het eerst voor de rechter.

B. was niet eerder in beeld bij politie en justitie toen hij in oktober vorig jaar werd aangehouden na een tip van de AIVD. Die was erachter gekomen dat hij een aanslag wilde plegen op politiemensen of militairen.

De geheime dienst kwam B. op het spoor toen hij op internet informeerde hoe hij een bom moest maken. Volgens zijn advocaat moet dit niet serieus worden genomen.

Bom

B. verbleef bij familie in Amsterdam. Bij huiszoekingen is onder meer een notitieblokje gevonden met aantekeningen voor het maken van een bom. Daaraan was toegevoegd: "Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger".

Ook is er een brief aan de Nederlandse regering gevonden. "Deze brief is van de volgelingen van Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat, bij Allah, dan zullen uw dagen zwart zijn. Oh Nederlands volk, wij zijn de leeuwen die zweren bij Allah: oog om oog, tand om tand, een eed van trouw aan IS", staat in de brief.

Lone wolf

Het OM verdenkt B. er dan ook van dat hij een aanslag wilde plegen op politiemensen of militairen uit wraak voor de deelname van Nederlandse F-16’s aan de strijd tegen de terroristische organisatie IS. D. handelde waarschijnlijk als eenling, een zogenaamde 'lone wolf'.

Er zijn geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een terreurcel of een terroristisch netwerk. Wel is volgens het OM duidelijk dat hij een aanhanger is van IS. Dat blijkt onder meer uit de aantekeningen.

Op internet deed B. zich in chatgesprekken voor als aanhanger van IS. In een chatsessie vroeg hij hoe een bom moest worden gemaakt. Ook vroeg hij om video’s met uitleg daarvan. De chatgesprekken zijn teruggevonden op de tablet die bij B. is gevonden. Een deel van de informatie op de tablet moet nog worden onderzocht.

Grootspraak

Volgens de advocaat van B., André Seebregts, waren de uitspraken van de verdachte op internet grootspraak. "Het waren gedachten en het spelen met identiteiten. En dat is niet strafbaar", aldus de raadsman. "De enige concrete aanwijzing dat hij van plan was om een aanslag te plegen, is de AIVD-informatie. Die kunnen we echter niet checken."

Seebregts bestrijdt dat B. een extremistische moslim is. "Volgens zijn familie en zijn Surinaamse ex-vriendin rookte B. en dronk hij zo nu en dan een biertje", aldus de advocaat.

Zelf vergeleek B. zich met Charlie Hebdo. "Op schrijven staat geen straf." Hij meent dat hij is opgepakt omdat hij moslim is.

Advocaat Seebregts tijdens de behandeling van de zaak tegen zijn cliënt Mohamed B.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl