In Caïro is het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon beschadigd geraakt. De baard is losgeraakt, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Omdat het van de leiding van het Egyptisch Museum snel gerepareerd moest worden, is de baard tot ontzetting van (kunst)historici met lijm weer aan het masker geplakt.

Hoe de beschadiging precies is ontstaan, is niet duidelijk. AP sprak met drie verschillende restauratoren. De drie zijn het er niet over eens wanneer het incident gebeurde. 

Ook geven ze verschillende versies van het loskomen van de baard van de farao. Volgens de een is het gebeurd tijdens het schoonmaken van de vitrine waarin het dodenmasker staat, volgens een ander liet de baard spontaan los. 

In ieder geval zeggen de drie onafhankelijk van elkaar dat er een sneldrogende lijm is gebruikt om de baard weer vast te maken en dat die niet geschikt is voor restauraties. Het dodenmasker is door deze "onomkeerbare reparatie" volgens de restauratoren flink beschadigd. 

Gele lijm

Zo is er nu ruimte ontstaan tussen het gezicht en de baard en is er een transparante gele lijmlaag te zien. Ook is er lijm tijdens de reparatie op het dodenmasker gekomen. Met een spatel is het sneldrogende goedje eraf gehaald. Daarbij zijn er krassen gemaakt op het masker.  

De drie restauratoren willen anoniem blijven uit angst voor represailles van de museumleiding. Die kon niet bereikt worden voor commentaar, net zomin als het Egyptische ministerie van Oudheden.

De tombe van Toetanchamon werd in 1922 nagenoeg ongeschonden ontdekt door Britse archeologen in de Vallei der Koningen. Het dodenmasker van de farao staat sinds de ontdekking symbool voor het oude Egypte. 

STER reclame