Beppie Ottenbros (88) uit Haarlem oefent het lezen van de namen op haar iPad
NOS Nieuws

Oud en jong lezen 102.000 namen van Holocaust-slachtoffers

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

Beppie Ottenbros-Bosboom, 88 jaar oud, is vanavond de eerste. Lotte Smid is met haar 11 jaar de jongste. Beiden zullen in Westerbork namen voorlezen van Holocaust-slachtoffers.

Dat doen bijna 700 mensen de komende dagen, dag en nacht door. In 116 uur zullen alle 102.000 bekende namen van Nederlandse slachtoffers worden opgelezen. De laatste naam op dinsdag 27 januari. Op die dag is het 70 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd.

Mevrouw Ottenbros leest vanavond ook namen voor van familieleden. Ze is iedereen verloren in de oorlog. Zelf overleefde ze de kampen Auschwitz en Ravensbruck. Al jaren geeft ze onvermoeibaar voorlichting over de concentratiekampen op scholen.

"Het moet in de reuring blijven", zegt ze. "Het mag niet worden vergeten, want zoiets kan weer gebeuren."

Dat het 70 jaar geleden is dat Auschwitz werd bevrijd maakt het voor haar niet anders dan anders. "Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed, iedere dag, het is geen minuut uit je gedachten."

Lotte Smid is met haar 11 jaar de jongste

Het is gewoon belangrijk dat je ook nog aan hun denkt, dat je laat zien dat het je best wel veel doet.

Lotte Smid

Lotte Smid stak meteen haar vinger op toen de meester in haar klas vroeg wie er mee wilde doen aan het voorlezen. Ze is er trots op dat haar basisschool in Veendam hieraan meedoet. Ze hebben het in de klas veel over de Tweede Wereldoorlog gehad. "Het is gewoon belangrijk dat je ook nog aan hen denkt, dat je laat zien dat het je best wel veel doet."

Omdat Lotte pas dinsdag haar namen voorleest, zullen ze elkaar niet treffen in Westerbork. Ze vinden dat allebei erg jammer. Lotte heeft allerlei vragen aan mevrouw Ottenbros. Wat ze te eten kreeg in Auschwitz, hoe die dodenmars verliep, net voor de bevrijding, en of het moeilijk is om haar verhaal te vertellen.

De antwoorden kreeg ze via de radio. En een persoonlijke groet van mevrouw Ottenbros. "Ik vind het heel leuk en lief van jou dat jij daar wilt praten op Westerbork", zegt Ottenbros. "Ik wens je heel veel geluk in je leven, en dat je zoiets nooit maar dan ook nooit mee hoeft te maken."

Het voorlezen van de 102.000 namen is alle dagen live in beeld te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl