Al jaren wordt er gewerkt aan manieren om computerprogramma's en -spelletjes achter het glas van een monitor vandaan te halen en naar de echte wereld te brengen. Geheel onverwacht heeft Microsoft op dat vlak een grote stap gezet met een virtuele bril die hologrammen tot leven moet brengen: de HoloLens. 

Wie de HoloLens opzet, ziet in eerste instantie gewoon zijn eigen omgeving, zoals bij een normale bril, totdat de lens wordt ingeschakeld.

Volgens Microsoft begrijpt HoloLens de omgeving: het apparaat herkent muren, tafels, stoelen en andere objecten, waardoor de hologrammen op een natuurlijke manier in de gewone wereld geprojecteerd worden. Als voorbeeld liet Microsoft onder meer cartoonachtige karaktertjes zien die in een woonkamer een bank op en af springen.

Ook herkent de HoloLens handgebaren en -bewegingen. Je kunt dus met je handen de hologrammen verplaatsen of oppakken. Voor een buitenstaander ziet dat er raar uit. Je ziet iemand met zijn of haar handen in het luchtledige grijpen.

Hoe HoloLens eruit zou zien voor de gebruiker Microsoft

De vergelijking met Google Glass is snel gemaakt, maar niet helemaal terecht. HoloLens is groter en beduidend minder subtiel dan Google Glass, maar daarentegen niet bedoeld om constant op te hebben en ook niet op straat of in publieke ruimten.

Glass is bedoeld als compagnon voor een smartphone en projecteert teksten, foto's en routebeschrijvingen in iemands ooghoek, terwijl HoloLens gemaakt is om 3D-werelden te creëren.

Dat laatste geldt ook voor 3D-headsets als de Oculus Rift, die nu in handen is van Facebook, en voor Samsungs Galaxy VR. Die brillen sluiten de gebruiker als een blinddoek compleet af van de echte wereld.

Geheim

Microsoft zegt al jaren aan de HoloLens te werken, maar wist dat extreem goed geheim te houden. Volgens Alex Kipman, die leiding gaf aan het project, kwam dat doordat er aan de bril werd gewerkt op een ongebruikelijke plek: een verdieping onder het publiek toegankelijke Visitors Center.

De demonstraties van de virtuele bril zagen er goed uit, maar het is moeilijk in te schatten hoe het is om de bril echt te dragen. Daarvoor moeten we nog even wachten, al mocht het tijdschrift Wired de bril vast proberen.

Volgens Microsoft komt de HoloLens uit rond de tijd dat ook Windows 10 uitkomt. Naar verwachting is dat deze herfst. 

STER reclame