• AFP
    Congolees Boris Ngonga zet een tackle in op Malick Evouna van Gabon
  • AFP
    Vitesse-speler Bertrand Traoré (r) speelde de hele wedstrijd bij Burkina Faso

Congo-Brazzaville heeft verrassend de leiding genomen in groep A bij de Afrika Cup. Gabon werd met 1-0 verslagen, waardoor de Congolezen nu met 4 punten bovenaan staat. Gabon volgt met nog een groepswedstrijd te gaan op een punt.

Gabon begon voortvarend en dicteerde in de eerste helft. Het leidde tot een aantal kansen, maar gescoord werd er niet. Congo-Brazzaville kwam kort na rust tegen de verhouding in op 1-0 dankzij Prince Oniangué.

Gabon kwam die klap niet te boven, maar het bleef toch lang spannend omdat Congo verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien.

Valste start Burkina Faso

In dezelfde groep moet Burkina Faso vrezen voor een vroege uitschakeling. De verliezend finalist van twee jaar geleden speelde met 0-0 gelijk tegen Equatoriaal Guinea, dat de Afrika Cup dit jaar organiseert. Burkina Faso, vooraf gerekend tot de favorieten, had zijn eerste wedstrijd al met 2-0 verloren van Gabon.

De grootste kansen in de eerste helft waren voor Burkina Faso. Alain Traoré was de gevaarlijkste man. Hij zag na twintig minuten een vrije trap op de paal uiteen spatten. Kort voor rust dacht Traoré opnieuw dat hij zou scoren. De bal caramboleerde echter via de keeper en de paal terug het veld in.

Burkina Faso, met Vitesse-speler Bertrand Traoré in de basis, probeerde ook in de tweede helft het spel te maken. Meer dan een paar afstandsschoten leverde dat niet op. Equatoriaal Guinea loerde op de counter en was daarmee een paar keer gevaarlijk. Enrique Boulla schoot echter twee keer in kansrijke positie over.

Afrika Cup: Stand groep A