AFP, Facebook
NOS Nieuws

Leider van Pegida stapt op vanwege Hitlerfoto

Organisator Lutz Bachmann van de Pegida-marsen in Duitsland is opgestapt, vanwege een rel rond een Hitlerfoto van hem.

De 41-jarige Bachmann zette een foto van zichzelf als Hitler al voor de opkomst van Pegida op Facebook. Onder de foto schreef hij: "Hij is terug." Het was volgens Bachmann bedoeld als grap.

De foto van Bachmann met hitlersnor en -kapsel leidde tot ophef in de top van de Duitse beweging. Vicevoorzitter Jahn zinspeelde vanmiddag in de krant Bild al op het vertrek van Bachmann.

Beesten en tuig

Een woordvoerder van Pegida zegt dat de beweging de foto van Bachmann en zijn teksten op Facebook ten zeerste afkeurt. De oprichter van Pegida omschreef buitenlanders onder meer als "vee" en "tuig".

Bachmann heeft volgens de woordvoerder de partij zijn excuses aangeboden en daarna zelf voorgesteld om terug te treden.

Het nieuws over de terugtrekking zou per ongeluk twee uur te vroeg naar buiten zijn gebracht door de partij Alternative für Deutschland (AfD). Volgens Duitse media werkt die partij samen met de organisatie van de Pegida-marsen. Zeker is in elk geval dat leden van AfD meedoen aan Pegida-marsen.

EPA
Duitse kranten pakten stevig uit met de omstreden foto van Bachmann

Ophef

De Duitse justitie onderzoekt of Bachmann strafrechtelijk vervolgd kan worden voor opruiing. In het verleden is hij veroordeeld voor diefstal, inbraak, mishandeling en drugsmisdrijven.

Pegida protesteert in Duitsland geregeld tegen wat de beweging noemt "de islamisering van Europa". Vanavond zijn er opnieuw betogingen. In Leipzig gaan naar verwachting 100.000 mensen de straat op, zowel voor- als tegenstanders van Pegida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl