Houthi's bemannen een controlepost in de buurt van het presidentieel paleis AFP

De president van Jemen wordt vastgehouden in zijn eigen residentie in de hoofdstad Sanaa. Sjiitische Houthi-rebellen houden hem daar gevangen. Zijn bewakers zijn vervangen door sjiitische strijders, zeggen adviseurs van het staatshoofd. 

De president kan geen kant op. De rebellen willen niet dat hij opstapt, maar eisen dat hij veranderingen in de grondwet doorvoert. De Houthi's, die een minderheid vormen in het straatarme land, willen meer macht. Ze willen onder meer de vicepresident leveren en enkele belangrijke ministersposten innemen. 

Oorlogsschepen

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn verplaatst naar de Rode Zee. Als de situatie verder uit de hand loopt kan het personeel van de Amerikaanse ambassade daar naartoe worden gebracht. 

Eergisteren is in het centrum van de stad zwaar gevochten. Volgens de zender al-Arabiya werden negen mensen gedood en raakten bijna zeventig gewond. De gevechten worden de hevigste in maanden genoemd.

De Houthi's veroverden vorig jaar delen van de hoofdstad. Ook het noorden van het land is in handen van de Houthi's. In feite maken ze nu de dienst uit in het belangrijkste deel van het land. 

Eis

Volgens sommige berichten dreigen de Houthi's met een verdere escalatie als hun feitelijke machtspositie niet door de regering bevestigd wordt. 

De gevechten braken uit in de buurt van het presidentieel paleis. De regering spreekt van een couppoging door de rebellen. 

Golfstaten

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Golfstaten veroordelen de acties. Ze spreken van een staatsgreep en roepen de rebellen op zich terug te trekken uit het presidentieel paleis en de ambtswoning van de president. 

Ook willen de ministers van onder meer Saudi-Arabië en Qatar dat de strijders een medewerker van de president laten gaan, de veiligheidssituatie in Sanaa normaliseren en overheidsinstellingen weer onder controle brengen van de staat. 

STER reclame