NOS Nieuws

Zwaardere wapens voor Franse politie door terrorisme

Valls: iedere bestuurslaag komt in actie

De Franse premier Manuel Valls heeft nieuwe anti-terreurmaatregelen aangekondigd. Agenten krijgen zwaardere wapens om zich beter te kunnen weren tegen terroristen. Ook neemt de politie 2600 extra agenten aan.

De regering trekt de komende drie jaar 425 miljoen euro uit voor het bestrijden van terrorisme in reactie op de bloedige aanvallen in Parijs van twee weken geleden. Bij de aanslagen kwamen 20 mensen om, onder wie drie agenten.

Drieduizend mensen

Valls geeft de inlichtingendiensten meer bevoegdheden. De premier introduceert een nieuwe maatregel waardoor het makkelijker wordt om telefoons af te luisteren. Anti-terreurspecialisten houden maar liefst drieduizend mensen in de gaten die op een op andere manier in verband staan met jihadisme. Zij bevinden zich zowel in Frankrijk als in het buitenland.

Eerder op de dag werd bekend dat het voorarrest is verlengd van vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag op een kosjere supermarkt in Parijs.

Jihadisten

In Nederland is ook discussie over het beter bewapenen van agenten. De politievakbond ACP had daarom gevraagd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, maar de korpsleiding van de nationale politie vindt het niet nodig.

Kort na de aanslagen kondigde Valls ook al nieuwe maatregelen aan. Hij maakte toen bekend dat gevangen jihadisten gescheiden zullen worden van andere gevangenen om radicalisering te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl