Peter Pontiac vorig jaar in het tv-programma Kunstuur AVROTROS

De Nederlandse illustrator en striptekenaar Peter Pontiac is op 63-jarige leeftijd overleden. Pontiac, die meerdere prijzen kreeg, leed aan een ernstige leverziekte.

Peter Pontiac was het pseudoniem van Peter Pollmann. Hij liet zich in zijn werk inspireren door 'undergroundcomics' en putte daarbij uit zijn eigen ervaringen in de drugs- en kraakscene. 

Platenhoezen

Pontiac tekende strips, posters en platenhoezen. Zijn werk verscheen in onder meer Oor, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Voor het zesde deel van de boekenreeks The Pontiac Review kreeg Pontiac in 1998 de Professor Pi-illustratorenprijs van de stad Amsterdam. Een jaar eerder had hij al de Stripschapprijs gekregen voor zijn oeuvre. In 2011 werd hem de Marten Toonderprijs toegekend.

Pontiacs bekendste werk is Kraut, uit 2000. In die 'graphic novel' ging hij op zoek naar het verleden van zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde. Het boek leverde hem de Stripschappenning voor beste album van het jaar op.

Styx

Tot kort voor zijn dood werkte Pontiac nog aan zijn laatste werk. Dat boek, over de onontkoombare komst van de dood, moest Styx: of de zesplankenkoorts gaan heten.  

“Als hij mij komt halen, dan heb ik hem al zo goed als ik kan behandeld met mijn potlood”, zei hij vorig jaar in het tv-programma Kunstuur van de AVROTROS. “Dan staat het 1-1. Ik word niet argeloos van het pad geplukt, maar heb nog wat over hem te melden gehad. Het is dan een soort gelijkspel.”

De Amsterdamse stripwinkel en expositieruimte Lambiek, waar Pontiac de huiskunstenaar was, zegt dat Nederland met het overlijden van Pontiac een van zijn grootste stripkunstenaars heeft verloren.

STER reclame