Veel Argentijnen zijn woedend en geloven niet dat Nisman zelfmoord heeft gepleegd EPA

In Argentinië ontstaan steeds meer vragen over de dood van openbaar aanklager Alberto Nisman. Het lichaam van de jurist werd maandagochtend gevonden, met daarbij een pistool. Meteen werd gezegd dat Nisman zelfmoord had gepleegd, maar steeds meer mensen betwijfelen dat.

Zo is gebleken dat het pistool niet van Nisman was. Ook zijn op zijn lichaam geen kruitsporen aangetroffen. Justitie zegt dat daaruit geen conclusies kunnen worden getrokken. "Maar de zaak wordt wel steeds vreemder", zegt NOS-correspondent Kees Elenbaas. Ook Nismans weduwe gelooft niet dat haar man zelfmoord heeft gepleegd.

De timing van Nismans dood was meteen verdacht. Maandag wilde hij in het parlement documenten presenteren die zouden bewijzen dat president Kirchner de Iraanse daders van een aanslag in 1994 in de luwte hield. In ruil daarvoor zou Argentinië Iraanse olie krijgen. 

De zaak draait om de bomaanslag op een joods centrum in Buenos Aires. Daarbij kwamen twintig jaar geleden 85 mensen om het leven.

Nismans bodyguards waren toevallig allemaal weg. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

NOS-correspondent Kees Elenbaas

Foto

"Nisman legde in het weekend nog de laatste hand aan de dossiers", vertelt Elenbaas. "Daar heeft hij nog een foto van gemaakt en die via WhatsApp verstuurd. De tien bodyguards die hij had, waren toevallig allemaal weg. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat hij zelfmoord heeft gepleegd."

Saillant is ook dat Nisman tien dagen voor zijn dood in een mail schreef dat hij zich "beter dan ooit" voelde. De mail werd verstuurd vanuit Amsterdam, waar hij met zijn dochter van 15 op vakantie was. Nisman besloot eerder terug te keren naar Buenos Aires om zijn presentatie voor te bereiden.

Nisman zei dat hij met "iets belangrijks" bezig was EPA

Kees Elenbaas: zelfmoord onwaarschijnlijk

Geldnood

Argentinië verkeert al tijden in geldnood. Het land is zo goed als failliet en komt nauwelijks nog aan leningen. "Er zijn deals gemaakt met Iran over de export van graan, in ruil voor olie", zegt Elenbaas. "Uit het materiaal van Nisman zou blijken dat bij die deal ook is beloofd dat Iran niet in verband wordt gebracht met de aanslag van 1994."

Justitie heeft de aanklacht tegen Kirchner inmiddels openbaar gemaakt. "Er staat in dat Kirchner haar fiat heeft gegeven aan de deal", zegt Elenbaas. "De minister van Buitenlandse Zaken zou daarvoor een geheim memorandum hebben getekend."

Kirchner heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de dood van Nisman. "Vreemd", vindt Elenbaas. "Op Facebook en Twitter slaat ze wel om zich heen, in een poging om haar naam te zuiveren. Ze zegt dat Nismans dood wordt gebruikt om haar te beschadigen. Daarover is de oppositie nu weer woedend."

STER reclame