Het ECB-gebouw in Frankfurt
NOS Nieuws

Tweede Kamer tegen opkopen staatsleningen ECB

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsleningen op te kopen van eurolanden. VVD, PVV, CDA, SP, ChristenUnie en SGP willen niet dat de obligaties van probleemlanden op het bordje van de andere landen terechtkomen.

De ECB wil, net als de Amerikaanse federale bank, de staatsschulden opkopen om banken te ontlasten. Op die manier komt er bij de banken geld vrij voor investeringen en kredieten voor bedrijven.

Onafhankelijk

De VVD vindt het onverstandig om de risico's te spreiden over de hele eurozone. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat de plannen van de ECB er niet toe mogen leiden dat het ene land opdraait voor de verliezen op staatsleningen van andere landen.

Zijlstra vindt het prima als andere landen Nederlandse obligaties opkopen, maar andersom voelt hij er weinig voor. "We moeten de Nederlandse belastingbetaler niet verantwoordelijk maken voor de risico's die bijvoorbeeld de Italiaanse staat loopt."

Niet aan geldkraan zitten

De andere regeringspartij, PvdA, vindt dat de politiek zich niet moet bemoeien met het beleid van de ECB. PvdA-Kamerlid Nijboer: "Het is erg belangrijk dat de euro zijn waarde houdt en dat de prijzen stabiel zijn. We hebben hiervoor onafhankelijke centrale bankiers benoemd. En ik vind niet dat politici met de handen aan de geldkraan moeten zitten."

Minister Dijsselbloem van Financiën is het daarmee eens. Hij benadrukt dat de ECB onafhankelijk is en dit besluit zonder bemoeienis van politici mag nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl