NOS Nieuws

'Ik heb ze gesmeekt om mijn zoon terug te halen'

'Niemand deed wat, alle deuren waren dicht'

Ouders van Nederlandse jihadgangers maken zich zorgen over hun kinderen en krijgen nauwelijks hulp van de Nederlandse overheid. Dat meldde eerder al de vader van Achraf, die jongen die dit weekend in Syrië omkwam. Ook Mohamed, vader van een jihadganger die nu nog in Syrië is, heeft kritiek.

Mohamed zag zijn zoon meer dan een jaar geleden vertrekken. "Mijn zoon was 19 toen hij vertrok, hij is nu 20. Ik had zijn vertrek niet zien aankomen. Mijn zoon heeft een normale opvoeding gehad, geen streng islamitische. Ik heb hem op een gegeven moment naar mijn broer in België gestuurd, en daar is hij bepaalde mensen tegengekomen, en binnen twee maanden was hij vertrokken naar Syrië. Ik heb contact met hem. Hij is niet van plan terug te komen. In het begin zei hij altijd dat hij jonge kinderen en verkrachte vrouwen ging helpen. Hij zei ook dat hij in een ziekenhuis werkt, maar ik weet dat eigenlijk niet."

Dichte deuren

Al direct nadat Mohamed hoorde dat zijn zoon vanuit België was verdwenen, nam hij contact op met de politie. Net als Farid, de vader van de omgekomen Achraf, werd hij nauwelijks geholpen. "Ik ben ook heel boos op de overheid. Ik heb ze gewaarschuwd. Toen mijn zoon in Istanbul zat, heb ik ze nog gebeld, maar niemand deed iets voor mij. Alle deuren bleven dicht. Ik heb ze gesmeekt om mijn zoon terug te halen, maar ze zeiden dat mijn zoon 18 is en dat ze dus niets konden doen."

"Zes weken later kwamen de politie en de AIVD bij mij aan de deur. Toen zat mijn zoon allang in Syrië. Ze wilden alleen informatie hebben om mijn zoon te kunnen arresteren als hij terug zou komen in Nederland. De Nederlandse overheid zegt eigenlijk tegen mogelijke Syriëgangers: ga maar en als je terugkomt, pakken we je op. Ze laten ze eerst gaan, zodat ze in Syrië een heleboel dingen kunnen leren, zoals bommen maken en schieten. Als ze terugkomen, dan worden ze opgepakt. Het slaat nergens op."

Gearresteerd in Turkije

"Ik denk dat ze mijn zoon hadden kunnen tegenhouden. Hij is twee keer gearresteerd in Turkije en twee keer vrijgelaten. Als de Nederlandse overheid melding had gemaakt van mijn zoon bij Turkse instanties, dan had Turkije hem na die arrestatie terug kunnen sturen naar Nederland. Ik weet niet waarom ze dat niet hebben gedaan."

Intussen wacht Mohamed al een half jaar op contact met de AIVD. "Ik denk dat ik thuis word afgeluisterd. Daarom denk ik dat ze weten dat ik contact heb met mijn zoon."

Vanavond een uitgebreid gesprek met Mohamed in Nieuwsuur, 22.00 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl