ANP

'Altijd sporenonderzoek, ook bij zelfmoord'

tijd van publicatie

Ook bij zaken die alles weg hebben van zelfmoord, moeten experts sporen veiligstellen. Daarvoor pleiten twee advocaten die ervaring hebben met zaken waarbij er na verloop van tijd twijfels kwamen over de doodsoorzaak.

Volgens de strafpleiters Diekstra en Korver moet worden voorkomen dat sporen van een dader al zijn uitgewist, voor het geval dat er later toch geen sprake blijkt van zelfmoord. Nabestaanden blijven in die gevallen in grote onzekerheid achter, zeggen ze.

Trein

Diekstra is de advocaat van de nabestaanden van een 25-jarige vrouw uit Amsterdam die in april 2013 werd overreden door een trein. Agenten gingen direct uit van zelfmoord en stelden geen sporen veilig die zouden kunnen wijzen op een misdrijf. 

Later bleek er geen bewijs voor zelfmoord te zijn. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs excuses aangeboden aan de familie van de vrouw.

Korver is betrokken bij de zaak-Iris van den Hooff, een Groningse vrouw van 23 die vorig jaar zomer dood in haar woning werd gevonden. Ook hier ging het OM uit van zelfmoord. Toen op verzoek van de familie het lichaam werd opgegraven, wees sectie uit dat een misdrijf niet is uit te sluiten. 

Politieke steun

De VVD en D66 zijn het eens met het pleidooi van de advocaten. D66-Kamerlid Berndsen zal het idee volgende maand aan de orde stellen bij de minister.

STER reclame