Rechter verbiedt uitlevering Sabir K.

De advocaat van Sabir K, André Seebregts, tijdens het kort geding ANP

Terreurverdachte Sabir K. mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in kort geding.

De advocaat van Sabir K. had het kort geding aangespannen om uitlevering te voorkomen. Volgens de advocaat moet er eerst meer duidelijkheid komen over de rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van K. De rechtbank is het daar mee eens.

Volgens de rechtbank kan uit een recent openbaar gemaakt CIA-rapport worden afgeleid dat er, toen K. in Pakistan vastzat, een nauwe samenwerking was tussen de Amerikaanse en Pakistaanse geheime dienst. "Daardoor kan niet worden uitgesloten dat de CIA bij de arrestatie betrokken is geweest", zegt de rechtbank.

Sabir K. werd in 2010 opgepakt in Pakistan. Volgens de VS had hij aanslagen beraamd voor terreurgroep al-Qaida. Hij is tijdens zijn gevangenschap gemarteld. Daarna werd hij uitgezet naar Nederland.

Gerechtshof

Het is de tweede keer dat de uitlevering wordt verboden. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in 2013 dat de Amerikanen eerst formeel moesten laten weten dat ze niet betrokken waren bij de arrestatie en marteling van K.

Na een brief van de Amerikaanse autoriteiten werd K. in november opnieuw opgepakt voor uitlevering. Hij mocht de uitspraak van het kort geding vandaag wel in vrijheid afwachten, op voorwaarde dat hij zich elke dag zou melden op het politiebureau.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De rol van de Amerikanen is onduidelijk'

STER Reclame