Dumoulin in de gele trui (tijdens Criterium International 2014) letour.fr

Het duurde negen jaar voordat er weer eens een Nederlander een rit won in de Tour de France. Lars Boom verloste Nederland in 2014 van dat trauma. En Niki Terpstra maakte in Roubaix een einde aan een nog langere periode (dertien jaar) van droogte in de grote voorjaarsklassiekers.

De vraag is of die lijn in 2015 wordt doorgezet. Komt er eindelijk weer eens een wereldkampioen? Krijgen de prestaties in de jaren tachtig van Joop Zoetemelk en Erik Breukink eindelijk opvolging? Kortom, aan welke trauma's komt een einde?

Mollema komt in de buurt van het podium.

Commentator Gio Lippens

"Ik weet niet of het echt trauma's zijn", opent commentator Gio Lippens de debatten. "We reden vorig jaar toch ook alweer aardig mee in het grote wielrennen, met een karrenvracht aan overwinningen (105), een echte klassiekerzege en een prachtige Tour-etappe. Die laatste was trouwens wel een trauma, al die jaren droogstaan in de Tour. De rest was gewoon een kwestie van nét niet goed genoeg zijn."

Lippens voorspelt een gele trui in de Tour, de eerste voor Nederland sinds Erik Breukink in 1989. "Mijn glazen bol laat in elk geval geen Nederlander zien in een regenboogtrui. En Mollema komt - als hij niets geks tegenkomt - in de buurt van het podium, maar een eindoverwinning in de Tour lijkt mij te hoog gegrepen. Een gele trui op de openingsdag lijkt me wel realistisch. Met een beetje mazzel en een iets minder goede dag voor Tony Martin, zou Tom Dumoulin na de tijdrit in Utrecht zomaar in het geel kunnen staan. Hij is er in elk geval klaar voor, zal ook dit seizoen weer vooruitgang boeken."

Prestaties Nederlanders in grote rondes

GiroTourVuelta
Laatste etappezegePieter Weening (2014)Lars Boom (2014)Bauke Mollema (2013)
Laatste leiderstruiPieter Weening (2011)Erik Breukink (1989)Bauke Mollema (2011)
Zege eindklassement-Joop Zoetemelk (1980)Joop Zoetemelk (1979)
Laatste PodiumplaatsErik Breukink (1988, tweede)Erik Breukink (1990, derde)Joop Zoetemelk (1979, eerste)

Maarten Ducrot sluit zich aan bij Lippens. "Ik verwacht van Dumoulin een aantal klinkende overwinningen in tijdritten dit jaar. Dumoulin gaat Cancellara en Martin kloppen. Het liefst op het WK, maar de tijdrit in Utrecht vind ik ook goed." Commentator Sebastiaan Timmerman ziet de 24-jarige Nederlander van Giant-Alpecin nog net tekortkomen voor het geel. "Maar ik verwacht wel dat hij in het najaar keihard toeslaat op het WK tijdrijden. Hij gaat laten zien dat hij inderdaad 'the next big thing' is, zoals Bradley Wiggins het voorspelde na diens wereldtitel in 2014. Dumoulin pakt als eerste Nederlander ooit de wereldtitel op dat onderdeel."

Er gaan ook stemmen op voor een Nederlandse sprintzege in een grote ronde. "Dat zou mooi zijn. Bijna tien jaar geleden gebeurde dat voor het laatst: Max van Heeswijk spurtte in september 2005 in etappe 7 van de Ronde van Spanje sneller dan Erik Zabel (en een heleboel anderen)", herinnert commentator Joris van den Berg zich. "De kans dat zoiets dit jaar weer gaat gebeuren is natuurlijk klein, tenzij mannen als Theo Bos en Danny van Poppel zichzelf weten te overtreffen."

Het is zeker niet onmogelijk dat Joop een opvolger krijgt.

Verslaggever Han Kock denkt aan een wereldtitel
1985: Zoetemelk wereldkampioen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En het hooggebergte? "Het zou aardig zijn als onze klimmers een bergrit zouden weten te winnen. Dat is ook al even geleden", weet verslaggever Han Kock. "Er zijn zes kansen in de Tour dit jaar, met de mooiste op de laatste zaterdag: Alpe d'Huez. Kom op Mollema, Gesink, Ten Dam en Kelderman!"

In 1989 zorgde Gert-Jan Theunisse voor het laatste succes op de 'Nederlandse' berg.

Waar Timmerman ook nog aan een zege in de Ronde van Vlaanderen denkt ("of het nou Boom, Terpstra of Langeveld is maakt niet uit, maar Adrie van der Poel verdient na drie generaties eindelijk eens een opvolger"), wijst Kock op het WK-parcours, dat gemaakt lijkt te zijn voor de drie Nederlandse specialisten in het voorjaarswerk. "Het parcours in Richmond lijkt ze op het lijf geschreven. Zij horen op dat soort terrein bij de besten. Dus het is zeker niet onmogelijk dat Joop na 1985 een opvolger krijgt."

Klassiekers en WK

Laatste Nederlandse winnaarJaar
Milaan-SanremoHennie Kuiper1985
Ronde van VlaanderenAdrie van der Poel1986
Parijs-RoubaixNiki Terpstra2014
Amstel Gold RaceErik Dekker2001
Luik-Bastenaken-LuikAdrie van der Poel1988
WK op de wegJoop Zoetemelk1985
WK tijdrijden--
Ronde van LombardijeHennie Kuiper1981

"Je moet durven verliezen om te kunnen winnen"

Tenslotte geeft Han Kock het Oranje-peloton nog een motto mee. "Winnen lukt alleen als je er echt van overtuigd bent dat het kan. Je zult risico's moeten nemen. Eerder aanvallen in plaats van altijd maar volgen. Zie Terpstra, zie Boom in 2014. Je moet durven te verliezen om te kunnen winnen. Of, om met Louis van Gaal te spreken, in 2015 iets vaker de dood of de gladiolen."

STER reclame