Van Reys advocate Gitte Stevens (m) arriveert samen met een medewerker bij de rechtbank
NOS Nieuws

Oud-wethouder Van Rey voor de rechter

Twee jaar en drie maanden na de inval in zijn huis staat Jos van Rey (VVD), voormalig Eerste Kamerlid en oud-wethouder van Roermond, vandaag voor het eerst voor de rechter. In Rotterdam begint officieel de rechtszaak waarin Van Rey wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude en het witwassen van 175.000 euro. Het gaat om een zogeheten regiezitting waarin de partijen afspraken maken over het komende proces.

De rechtszaak draait vooral om de relatie tussen Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. De mannen zijn al tientallen jaren vrienden en zijn samen vaak met hun echtgenotes op vakantie geweest in Van Pols tweede huis in Saint Tropez. Van Pol heeft Van Rey ook meegenomen naar voetbalwedstrijden in het buitenland en naar vastgoedbeurzen in München en Cannes. “Gewoon als vrienden”, zegt Van Rey.

Gewoon als vrienden

Jos van Rey

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over: de wethouder heeft zich laten omkopen door de projectontwikkelaar. Want, zo redeneert het OM, Van Rey heeft in ruil voor deze cadeaus zijn vriend Van Pol een voorkeurspositie bezorgd bij grote bouwprojecten in Roermond. Vaststaat dat Van Pol een aantal grote projecten heeft kunnen ontwikkelen in de periode dat Jos van Rey wethouder was van Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening (1998-2012).

De affaire begint in het najaar van 2011 als Dagblad De Limburger een verhaal publiceert over mogelijke belangenverstrengeling bij Van Rey. De gemeenteraad van Roermond vraagt daarop oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en professor Paul Frissen om een onderzoek. Zij stellen geen feitelijke belangenverstrengeling vast, maar spreken wel over de schijn van belangenverstrengeling. De gemeenteraad neemt daar genoegen mee.

San Jose

Mogelijk gealarmeerd door de berichten begint het Openbaar Ministerie in stilte een onderzoek naar Van Rey, onder de codenaam “San Jose”. Als justitie tijdens getapte gesprekken hoort dat Van Rey informatie lekt uit een sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester, grijpt het OM in. Op 19 oktober 2012 doet de recherche invallen in de woning van Van Rey, de woningen van zijn twee volwassen kinderen en in zijn werkkamer op het stadhuis van Roermond. Drie dagen later treedt Van Rey af als wethouder en geeft hij zijn zetel in de Eerste Kamer op.

Dan begint voor Van Rey het lange wachten. Herhaaldelijk beklaagt hij zich dat hij niet begrijpt waar justitie mee bezig is en dat men erop uit is hem kapot te maken. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar splitst hij zich af van de VVD en richt zijn eigen Liberale Volkspartij Roermond op. De LVR wint de verkiezingen met afstand, maar wordt door de andere partijen uit het college van B&W gehouden. Jos van Rey keert wel terug in de gemeenteraad.

Het duurt tot ver in het najaar van 2014 voordat Van Rey meer duidelijkheid krijgt waarvoor hij precies vervolgd wordt.

100 ordners

Naar verluidt heeft het Openbaar Ministerie meer dan 200 getuigen gehoord en een dossier samengesteld van 100 ordners. Naast Van Rey moeten in Rotterdam ook Piet van Pol en oud-wethouder Schreurs (VVD) terechtstaan.

Schreurs zou zich door Van Pol hebben laten fêteren ter waarde van ruim 15.000 euro. Hier gaat het om bezoekjes aan voetbalwedstrijden in het buitenland, etentjes en het regelen van donaties aan een fanfare en een carnavalsvereniging, in ruil voor besluiten die gunstig zouden zijn voor de projectontwikkelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl