NOS Nieuws

Arm en rijk Washington verenigd door ambitieuze brug

 • OMA
  De brug over de Anacostia moet het rijke en arme deel van Washington DC verbinden
 • Coks Donders / NOS
  Aan de westkant van de Anacostia wordt al gebouwd
 • Coks Donders / NOS
  De pier en de palen vormen het fundament voor het nieuwe 11th Street Bridge Park
 • Coks Donders / NOS
  De brug verbindt de rijke westkant met het arme Anacostia. De oostkant van de stad is nu nog erg verwaarloosd

Rem Koolhaas' architectenbureau OMA heeft een designwedstrijd voor een nieuwe brug in Washington DC gewonnen. De brug gaat het rijke westen van de stad verbinden met het veel armere oostelijke gedeelte.

Op dit moment wordt er al gebouwd aan de westoever van de Anacostia. Aan deze kant van de rivier wordt een boulevard met hippe bars en galerieën ontwikkeld. Aan de armere kant van de stad is het nog rustig. Daar komt met het brugproject binnenkort verandering in.

De eerste tekenen van de nieuwe brug zijn al zichtbaar in de rivier. Enkele palen van een afgebroken, oude verkeersbrug vormen namelijk de fundering van het nieuwe project.

De brug bestaat onder meer uit een recreatiepark met ruimte voor festivals, bootverhuur en een amfitheater. 11th Street Bridge Park, zoals het project heet, wordt daarmee meer dan alleen een oversteekplaats. "We willen mensen van beide kanten van de rivier naar de waterkant brengen", zegt Scott Kratz, directeur van het project. De brug moet ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar trekken.

Soms schaamde ik me ervoor dat ik hier woonde

Arnehl Lyon

Door de komst van de brug gaat er veel veranderen aan de oostkant van de rivier. Ruwweg tien jaar geleden was Washington nog murder capital van de Verenigde Staten. Veel van deze moorden werden in de wijk Anacostia gepleegd.

"Soms schaamde ik me ervoor om te zeggen dat ik hier woonde", vertelt Arnehl Lyon. De ambassadrice van het project woont al meer dan 30 jaar in Anacostia. Lyon gelooft dat de brug voor een flinke economische impuls zal zorgen. "De brug zal een nieuwe trekpleister worden in de stad, niet alleen voor de burgers van Washington, maar ook voor toeristen."

Twijfels

De reacties vanuit de gemeenschap zijn veelal positief. De inwoners van Anacostia hebben dan ook meegedacht over de invulling van 11th Street Bridge Park. Toch bestaan er ook nog twijfels.

Arm en rijk Washington verenigd door ambitieuze brug

Door de economische ontwikkeling zullen er veel ondernemers en nieuwe bewoners richting Anacostia trekken. De vrees bestaat dat de huizenprijzen daardoor zullen stijgen. En het is juist niet de bedoeling dat de huidige inwoners van de wijk verjaagd worden naar goedkopere delen van de stad, omdat ze hun woningen niet meer kunnen betalen.

Directeur Kratz: "Als de mensen die verantwoordelijk zijn voor de komst van de brug worden verdreven uit hun eigen wijk, dan hebben we echt iets verkeerds gedaan".

In 2018 moet de brug af zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl