Personeel van V&D moet per februari 5,8 procent loon inleveren
NOS Nieuws

'Maatregelen V&D een ramp voor mensen in lage loonschalen'

De vakbonden CNV Dienstenbond en FNV werken niet zonder meer mee aan de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van V&D. "Dit is buitenproportioneel en biedt bovendien geen enkele structurele oplossing voor de problemen waar V&D mee kampt", zegt CNV-woordvoerder Martijn den Heijer.

Personeel van V&D moet per februari 5,8 procent loon inleveren. Ook worden er banen op het hoofdkantoor geschrapt. Den Heijer was vanmiddag op het hoofdkantoor van V&D. "Ik hoorde daar dat het absoluut niet goed gaat met de warenhuisketen en dat er nu echt maatregelen nodig zijn."

"Het vraagt heel veel van medewerkers, zonder dat ze weten hoe de toekomst eruitziet", aldus Den Heijer. "Het genoemde percentage is astronomisch en betekent een ramp, zeker voor de mensen in de lage loonschalen."

Ergere maatregelen

Niels Sluijter van de FNV zegt dat het om eenzijdige maatregelen gaat van V&D. "Het bedrijf heeft ons of de werknemers niet gevraagd of we hiermee akkoord gaan. We begrijpen van V&D dat als men dit niet doet, er veel ergere maatregelen nodig zouden zijn."

CNV is verder niet te spreken over het moment waarop V&D de salarissen wil verlagen. "Het zou al in februari moeten ingaan. Dat kun je werknemers, die met vaste lasten zitten, niet aandoen. Het gaat al jaren niet goed, dat kan je niet in twee weken afwentelen op de medewerkers."

De bonden willen graag meer informatie van V&D. "Wij hebben gezegd dat we inzicht willen krijgen in de middellangetermijnvisie. En we willen weten wat de stip is aan de horizon voor V&D", aldus Den Heijer van CNV.

Meer praten

De bonden gaan de komende tijd met werknemers praten voordat ze eventueel tot actie overgaan. "Formeel moet de individuele werknemer akkoord gaan met zo'n loonoffer", zei Den Heijer. "Wij gaan in gesprek met medewerkers van V&D over hoe zij hier tegenaan kijken."

FNV-woordvoerder Sluijter: "Wij gaan de komende dagen nog met onze achterban en het bedrijf praten om te bepalen hoe wij ons hierin opstellen."

'Vakbonden hebben het mes op de keel gekregen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl