Een Argentijnse openbaar aanklager die president Kirchner vorige week nog beschuldigde van een doofpotaffaire, is dood aangetroffen in zijn woning in Buenos Aires. Hij zou vandaag op een hoorzitting met bewijzen komen tegen de president en andere hooggeplaatsten.

Aanklager Alberto Nisman onderzocht de bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires in 1994, waarbij 85 mensen omkwamen. Afgelopen woensdag zei hij dat president Cristina Fernandez de Kirchner betrokken was bij een complot om de rol van Iran te verdoezelen. Een woordvoerder van de president noemde de aantijgingen "belachelijk". 

Badkamer

Het lichaam van de 51-jarige Nisman werd gisteravond laat gevonden door zijn moeder. Zij was benaderd door zijn bodyguards die geen contact met hem konden krijgen. Een slotenmaker moest de deur van Nismans woning forceren; de deur was van binnenuit op slot gedaan maar de sleutel zat nog in het slot.

De dode Nisman lag in een plas bloed in zijn badkamer, met naast hem een pistool en een kogelhuls. Dat zou duiden op zelfmoord. 

Het lichaam van Nisman wordt weggedragen EPA

Handelsovereenkomst

Nisman publiceerde woensdag een 300 pagina's tellend document, waarin president Kirchner en de minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman worden beticht van geheime onderhandelingen met Iran. Volgens Nisman was er een plan om de Iraanse betrokkenheid bij de aanslag op het Joodse centrum te verdoezelen; in ruil daarvoor zou een handelsovereenkomst tussen Argentinië en Iran worden gesloten. 

Nisman had een verzoek ingediend om de president en de minister te laten ondervragen door een rechter.

Iran werd in 2007 aangeklaagd voor het plannen en het financieren van de bomaanslag. De militante Libanese Hezbollah-beweging zou de aanslag hebben uitgevoerd. Vooralsnog is niemand verantwoordelijk gesteld voor de aanslag, de grootste in de Argentijnse geschiedenis.  

STER reclame