Een winkel van V&D in Alkmaar.
NOS Nieuws

Personeel V&D moet bijna 6 procent loon inleveren

Personeel van V&D moet per februari 5,8 procent loon inleveren. Ook worden 50 van de 450 banen op het hoofdkantoor geschrapt. Volgens de warenhuisketen zijn deze maatregelen nodig om de steun van aandeelhouders en banken te houden.

Topman Don Roach van V&D spreekt van "forse maatregelen" die nodig zijn om te overleven in de snel veranderende markt. De bonden laten weten dat de maatregel eenzijdig, zonder overleg, is afgekondigd.

V&D heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Het bedrijf was zoekende naar een werkende strategie en een passend assortiment. Daarnaast hebben veel winkelbedrijven het lastig nu de verkoop via internet sterk toeneemt. Vorig jaar leed het concern een verlies van 42 miljoen euro.

Loonoffer

Het komt niet vaak voor dat bedrijven een loonoffer vragen van hun werknemers. Anderhalf jaar geleden kwam automatiseerder Capgemini met een soortgelijke maatregel. Daarbij ging het specifiek om oudere werknemers met een hoger salaris, die moesten inleveren. Er ontstond veel commotie en de maatregel werd ingetrokken.

Openbreken

V&D probeert verder de kosten te drukken door huurcontracten open te breken om zo te proberen de huurkosten te verlagen.

In totaal werken er zo'n 5000 mensen bij V&D. De huidige topman Roach wordt per maart van dit jaar vervangen door John van der Ent, die nu nog de Etam Groep leidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl