De politie in Nairobi zette traangas in bij het protest van de schoolkinderen
NOS Nieuws

Politie zet traangas in bij protest schoolkinderen

In Kenia heeft de politie traangas gebruikt tegen schoolkinderen die aan het protesteren waren. Vijf leerlingen raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De kinderen van de basisschool Langata Road Primary School in de hoofdstad Nairobi betoogden vanochtend bij een muur op hun schoolplein. Die muur is daar neergezet door een projectontwikkelaar die huizen op het terrein wil bouwen, maar volgens de school staat de muur op het terrein van de school.

'Iedereen is bang voor hem'

De projectontwikkelaar is een machtig politicus, zegt de bekende Keniaanse fotograaf en activist Boniface Mwangi, die twee jaar geleden in Nederland de Prins Claus Prijs won.

"De gouverneur, de senator en andere regeringsfunctionarissen zijn allemaal bang voor de politicus. Ze kunnen niets doen om te verhinderen dat het speelterrein wordt ingepikt", aldus Mwangi.

Gesloopt

Activisten probeerden de muur neer te halen en de leerlingen, variërend van 6 tot 13 jaar, stonden daarbij. Toen een deel van de muur was gesloopt, greep de politie in. Met traangas werden de kinderen verdreven.

Sommige kinderen werden weggedragen, terwijl ze gilden en kokhalsden door het traangas.

Een landelijke commissie die over het eigendom van land gaat, onderzoekt de zaak. Vorige week zei de commissie dat uit een eerste onderzoek is gebleken dat de grond inderdaad van de school is. De kwestie wordt nog verder onderzocht.

Kinderen vluchten voor traangas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl