Minister Koenders begroet zijn Duitse en Zweedse collega voorafgaand aan het overleg AFP

In Brussel praten 28 ministers van Buitenlandse Zaken over de aanpak van terrorisme. Na de aanslagen in Parijs en de anti-terreuracties in België en Duitsland staat dit weer bovenaan de agenda.

De ministers zullen het vooral hebben over een betere samenwerking tussen de geheime diensten van de afzonderlijke EU-landen. Het gaat dan onder meer over het maken een Europese lijst van jihadgangers. Daarmee moet worden voorkomen dat bijvoorbeeld een Nederlandse jihadganger vanuit Syrië naar België vliegt, waar hij niet geregistreerd staat, en daarna met de trein naar Nederland gaat en hier een aanslag pleegt.

Privacykwesties

Volgens correspondent Arjan Noorlander is het niet voor het eerst dat de Europese ministers hierover praten. Het blijkt telkens een heikel punt. "De voorstellen sneuvelen vaak over privacykwesties", zegt hij. "Maar nu is het momentum."

Vandaag zullen nog geen besluiten worden genomen. De komende weken staat het onderwerp ook op de agenda bij vergaderingen van andere EU-ministers. Op 12 februari komen dan de regeringsleiders bijeen.

STER reclame