AFP

De rijkste 1 procent van de wereldbevolking zal in 2016 meer bezitten dan de andere 99 procent bij elkaar. Dat voorspelt Oxfam Novib in een rapport, ervan uitgaande dat er niets wordt gedaan om de groeiende ongelijkheid te stoppen.

Volgens het rapport was het aandeel van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking in de welvaart gegroeid van 44 procent in 2009 tot 48 procent in 2014. In dit tempo zal hun aandeel volgend jaar boven de 50 procent uitkomen, stelt Oxfam Novib.

Kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter

Jaarlijkse forum

Leden van deze elite bezitten in 2014 gemiddeld 2,7 miljoen dollar per volwassene. Tegelijkertijd heeft één op de negen wereldbewoners te weinig te eten en moeten meer dan 1 miljard mensen leven van hooguit 1,25 dollar per dag.

De waarschuwing van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking komt aan de vooravond van het jaarlijkse Wereld Economisch forum in Davos in Zwitserland. Premier Rutte en de ministers Dijsselbloem, Schippers en Ploumen zijn daar deze week bij.

Klaus Schwab van het Economisch Forum bereidt zich voor op de komst van wereldleiders EPA

Nederland 

Volgens cijfers van het CBS en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is in Nederland het verschil tussen de rijkste 1% en de overige 99% kleiner dan op wereldschaal. In 2013 bezat de rijkste 1% zo´n 26,6% van het Nederlandse vermogen. Het aandeel van de top 1% stijgt wel. In 2012 was het aandeel nog 24%. 

Bij deze cijfers zijn de pensioenen niet meegerekend. Als dat wel gebeurt, is de kloof tussen arm en rijk kleiner. 

STER reclame