De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, geeft een speech in oktober 2014 AFP

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft in Kameroen een groep van ongeveer tachtig mensen ontvoerd. Onder hen zijn vijftig kinderen, zegt een woordvoerder van het Kameroense leger.

Vanochtend vielen strijders van de islamitische groepering enkele dorpen aan in het noorden van Kameroen, dicht bij de grens met Nigeria. De dorpen werden geplunderd en in brand gestoken. Bij de aanval werden drie mensen gedood.

Een grote groep dorpsbewoners werd vervolgens weggevoerd. Een woordvoerder van de regering van Kameroen bevestigt dat er een ontvoering was, maar kan niet zeggen hoeveel mensen er zijn gekidnapt.

Bushalte

Eerder vandaag kwamen bij een zelfmoordaanslag bij een bushalte in het noordoosten van Nigeria vier mensen om het leven. Enkele tientallen mensen raakten gewond. 

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet door Boko Haram opgeëist, maar de aanslag vertoont grote gelijkenissen met eerdere aanslagen van de terreurgroep.

Baga

Sinds begin vorig jaar zaait Boko Haram dood en verderf in het noorden van Nigeria. Het afgelopen jaar werden honderden mensen ontvoerd, onder wie vooral meisjes en vrouwen. Vorige week werden bij een aanval op de stad Baga zo'n honderd mensen gedood.

Steeds vaker pleegt Boko Haram ook aanslagen in aangrenzende landen, onder meer in Kameroen. Het leger van Kameroen zegt de afgelopen tijd honderden Boko Haram-strijders te hebben gedood bij gevechten in de grensstreek. Aan het begin van deze week stuurde ook Tsjaad militairen naar het gebied.

De terreurbeweging wil in het noorden van Nigeria een islamitische staat oprichten. Al ongeveer 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor de gewelddadigheden van Boko Haram.

STER reclame