1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Syriëganger bedreigd: je koppie gaat eraf

Een Haagse Syriëganger en zijn gezin zijn met de dood bedreigd. Afgelopen week kreeg de man uit de Schilderswijk een brief waarin staat dat hij wordt vermoord als hij niet weggaat. "Want tuig als jou, hoeven we niet meer hier in Nederland", staat in de brief.

Bronnen bevestigen aan de NOS dat de dreigbrief is gericht aan Jordi de J., een bekeerling uit Delft die begin 2013 voor een paar maanden naar Syrië ging. Hij zei dat hij daar humanitaire hulp wilde verlenen, maar het Openbaar Ministerie geloofde hem niet en begon een strafrechtelijk onderzoek.

Aanslagen

Justitie verdenkt De J. van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Hij zou een terreurtraining hebben gevolgd in Syrië en deel hebben uitgemaakt van een groep ronselaars en jihadstrijders. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten.

Aanleiding van de doodsbedreigingen lijken de aanslagen in Parijs. "We weten wat je van plan bent, net als wat jou vriendjes in Parijs hebben aangericht", is te lezen in de tekst. De schrijver dreigt De J. "een koppie kleiner te maken" en zijn huis op te blazen.

Aangifte

De J. verwachtte vorige week post waarop hij zich erg verheugde, is te lezen in de aangifte. "Dus ik controleerde om de twee uur de brievenbus", zegt hij. Om 13.30 uur vond hij de brief. "Kort samengevat staat er in de brief dat ik het land moet verlaten, anders zal ik vermoord worden."

De man heeft aangifte gedaan van bedreiging met de dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl