Het congres stemt over de omstreden motie ANP

De leden van de PvdA hebben een motie over volledige vrije artsenkeuze verworpen. De partijtop had daarop aangedrongen, omdat de leden iets vroegen dat feitelijk onmogelijk zou zijn.

Volgens NOS-verslaggever Wilco Boom haalt de partijtop opgelucht adem, nu de motie is verworpen. 

In december stemden drie PvdA-senatoren tegen een beperking van de vrije artsenkeuze, waardoor de zorgwet van minister Schippers sneuvelde. Dat leidde tot een crisis in de coalitie van PvdA en VVD.

De PvdA-afdeling Amsterdam-Zuid zei in de motie dat een nieuw wetsvoorstel alleen aanvaardbaar zou zijn als een vrije artsenkeuze "ongeacht de aard van de polis, volledig, als wettelijk recht" gegarandeerd zou zijn. 

Bescherming 

Dat zou de PvdA in de Tweede Kamer en in het kabinet in de problemen brengen, want er is volgens de partijtop nu al geen sprake van een volledige vrije artsenkeuze, en die komt er ook niet in een nieuw wetsvoorstel.  

Staatssecretaris Van Rijn zei op het congres dat een volledige vrije artsenkeuze ook niet goed zou zijn, omdat er dan te weinig bescherming is tegen de macht van de zorgverzekeraars. 

Een minder vergaande motie over de vrije artsenkeuze, is wel aangenomen. Daarin staat dat in een nieuwe zorgwet moet staan dat iedereen zonder beperkingen een  huisarts kan kiezen. Ook moet acute en academische zorg voor iedereen beschikbaar zijn. Deze punten stonden al in het wetsvoorstel van minister Schippers. 

'Partijtop PvdA zichtbaar opgelucht'

STER reclame