Partijleider Samsom omhelst vicepremier Asscher op het PvdA-congres ANP

De leden van de PvdA stemmen vandaag over een motie van de partijafdeling Amsterdam-Zuid, waarin staat dat de vrije artsenkeuze, "ongeacht de aard van de polis, volledig, als wettelijk recht" gegarandeerd moet zijn.  

De motie ligt gevoelig in de partij. In december stemden drie PvdA-senatoren tegen een beperking van de vrije artsenkeuze, waardoor de zorgwet van minister Schippers sneuvelde. Dat leidde tot een crisis in de coalitie van PvdA en VVD. 

De afdeling Amsterdam-Zuid schrijft in de motie dat de vrije artsenkeuze niet mag worden teruggebracht tot een vrije verzekeraars- of een vrije poliskeuze. Alleen bij een volledige vrije artsenkeuze "is een herzien wetsvoorstel voor de PvdA acceptabel".

Idealen

Het partijbestuur adviseert de leden de motie af te wijzen. Het bestuur schrijft dat de leden iets vragen dat feitelijk onmogelijk is. "In de huidige Zorgverzekeringswet is al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een naturapolis heeft. Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo'n polis en heeft dus geen volledig vrije artsenkeuze."

De partijtop adviseert het congres wel een andere motie over de vrije artsenkeuze te steunen. Die stelt dat een nieuw wetsvoorstel alleen acceptabel is als iedereen een aanbieder van eerstelijnszorg kan kiezen. Ook moet acute en academische zorg voor iedereen beschikbaar zijn. 

Op de tweede dag van het PvdA-congres in Utrecht zullen de leden ook de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vaststellen. Er wordt actie gevoerd om senator Koole alsnog op een verkiesbare plaats te krijgen.

Koole is boos dat hij een onverkiesbare plaats heeft gekregen. Hij noemde dat gezien zijn ervaring in de PvdA "niet respectvol". Hij was eerder onder meer partijvoorzitter. 

Peilingen 

Vanmiddag houdt partijleider Samsom een toespraak. De Partij van de Arbeid maakt een lastige periode door. Het gaat niet goed in de peilingen en er klinkt hier en daar kritiek op het leiderschap van Samsom. 

Het PvdA-congres is vanaf 10.30 uur live te volgen op NPO Politiek en Nos.nl.

STER reclame