Een ambulance met het lichaam van Ang verlaat de gevangenis
NOS Nieuws

Advocaat Ang: afhandeling executie onmenselijk

De advocaat van Ang Kim Soei, de Nederlander die gisteren in Indonesië werd terechtgesteld, noemt de handelwijze van het gevangenispersoneel "onmenselijk". Vandaag is Ang in het bijzijn van zijn familie gecremeerd.

Advocaat Bart Stapert meldt op Twitter dat de nabestaanden de kogelwonden van het vuurpeloton op het lichaam van Ang niet mochten zien. Ook werd hen niet toegestaan zijn lichaam te wassen voor de crematie.

Stapert noemde de crematieplechtigheid "indrukwekkend".

Ang Kim Soei werd gisteren met vijf anderen geëxecuteerd in de gevangenis op het eiland Nusakambangan. Hij kreeg in 2003 de doodstraf opgelegd voor betrokkenheid bij de productie van xtc.

Noch de familieleden van Ang noch zijn raadsman mochten bij de terechtstelling aanwezig zijn.

Met de executie toonde Indonesië zich ongevoelig voor de zware diplomatieke druk die Nederland op Jakarta heeft uitgeoefend. Tot op het niveau van koning Willem-Alexander is geprobeerd de doodstraf voor Ang om te zetten in levenslang.

Hypocriet

In een interview met de NOS noemt Stapert Indonesië "onbeschrijflijk hypocriet". Het land heeft zich volgens hem de afgelopen jaren tot het uiterste ingespannen om terechtstellingen van eigen staatsburgers in Maleisië en Saudi-Arabië te voorkomen.

Daarbij werd volgens de advocaat het principiële standpunt ingenomen dat de doodstraf niet mocht worden uitgevoerd. En nu ligt het land zelf op "ramkoers", zegt Stapert en negeert het alle internationale pleidooien om van de executie af te zien.

Hij hoopt dat Nederland een sterk afkeurend geluid laat horen in de richting van Indonesië.

'Er is geen recht gedaan'

"Er is geen recht gedaan", zegt Stapert over de terechtstelling van zijn cliënt. Executies dragen volgens hem niet bij aan de effectievere bestrijding van de drugshandel waar de nieuwe Indonesische president Widodo werk van wil maken.

De president handelt in zijn ogen "simplistisch" door met de bestraffende vinger te wijzen naar buitenlanders die drugs naar Indonesië brengen en veroordeelden te executeren, terwijl hij niets doet aan de enorme vraag naar drugs onder Indonesiërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl