NOS SportAangepast

ATS: de truien van Van der Poel

ATS: de vier truien van Adrie van der Poel

Hij droeg de gele trui in de Tour de France. Won klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen. Wordt door tv-commentator Mart Smeets zelfs "één van de vergeten grootheden van de Nederlandse sport" genoemd.

Toch beschouwt Adrie van der Poel zijn wereldtitel in het veldrijden als één van de mooiste prijzen in zijn lange carrière.

Zondag de derde aflevering van de nieuwe winterserie van Andere Tijden Sport: 'De vier truien van Van der Poel'. Vanaf 22.25 uur te zien op NPO 1.

Van der Poel, die prof was van 1981 tot en met 2000, won al in zijn eerste profjaar etappes in wielerwedstrijden als de Dauphiné en Parijs-Nice. Hij zou daar later overwinningen in klassiekers als Clásica San Sebastian, Scheldeprijs, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs-Tours en Luik-Bastenaken-Luik aan toevoegen.

Tot op de dag van vandaag is hij zelfs de laatste Nederlander die de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Hij deed dat in 1986. Hetzelfde geldt overigens voor een ander wielermonument. Van der Poel won in 1988 Luik-Bastenaken-Luik. Geen Nederlander deed hem dat sindsdien na.

Toch heeft de in 1959 in Hoogerheide geboren Van der Poel de beste herinneringen aan het veldrijden. In die tak van sport is hij ook nu nog actief. Net als zijn zoons David en Mathieu, die voorzien zijn van super-wielergenen. Hun opa, Adrie's schoonvader, is namelijk de beroemde Tour de France-renner Raymond Poulidor.

Adrie van der Poel wordt wereldkampioen in 1996

Uitzendingen

DatumAfleveringTijdstip
Zondag 4 januariEen Friese ElfstedendynastieVideo
Zondag 11 januariEllen Burka; overleven op kunstschaatsenVideo
Zondag 18 januariDe vier truien van Adrianus van der Poel22.25 uur op NPO 1
Zondag 25 januariJan Lammers; Formule 1-debuut in benzinebom22.25 uur op NPO 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl