NOS NieuwsAangepast

Nederlander geëxecuteerd in Indonesië

  • NOS
    Ang Kiem Soei is vandaag in Indonesië geëxecuteerd

In Indonesië is de doodstraf voltrokken bij de Nederlander Ang Kiem Soei. Hij werd samen met vier buitenlanders en een Indonesische vrouw gefusilleerd.

De executie vond plaats rond 00.30 uur plaatselijke tijd, 18.30 uur Nederlandse tijd, zegt zijn advocaat Bart Stapert. Ang werd samen met vier anderen doodgeschoten in de gevangenis op het eiland Nusakambangan. De zesde executie vond plaats in een gevangenis op Java.

Stapert moest kort voor de terechtstelling op een afstand van 200 meter van de gevangenis gaan staan. Daar zag hij in de verte een aantal auto's stoppen met de gevangenen erin.

"Toen de executie werd uitgevoerd, leek het alsof er een hard schot werd gelost. Daarna was het stil."

Afscheid

Ang had eerder vandaag afscheid genomen van familie en zijn advocaat. Kort voor de terechtstelling waren de kinderen en vrouw van Ang bij hem in de cel, vertelde Stapert in Nieuwsuur. Hij had de kracht om zijn gezin moed in te praten.

Volgens Stapert was hij "dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan" en wilde hij zonder blinddoek voor het peloton komen te staan. "Ik wil ze recht in de ogen kijken", zei Ang.

Drugs

Alle zes terdoodveroordeelden zijn veroordeeld wegens drugsdelicten. Ang kreeg in 2003 de doodstraf voor de betrokkenheid bij de productie van xtc. Hij zegt dat hij onschuldig is.

Volgens Stapert heeft Indonesië met de executie van zes drugssmokkelaars een politiek signaal willen afgeven: er wordt hard afgerekend met drugssmokkel en -handel.

Advocaat: Ang Kiem Soei kon goed omgaan met de situatie

Meteen gecremeerd

Oproepen van regeringsleiders en burgerrechtenorganisaties het vonnis niet uit te voeren, werden genegeerd door Indonesië. Minister Koenders zei dat hij op alle mogelijke manieren probeerde de executie te voorkomen.

Volgens Bart Stapert wordt Ang direct na de executie gecremeerd.

Michel Maas: Koning kon executie voorkomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl