Lancering van Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral
NOS Nieuws

Beelden van crash Falcon 9-draagraket

Het was al bekend dat de experimentele lancering van een Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral in Florida niet helemaal goed ging. De eerste trap van de raket moest op een platform in de Atlantische Oceaan landen, maar crashte. Ruimtebedrijf SpaceX heeft nu een filmpje van de crash op Twitter geplaatst.

Het was de bedoeling dat de rakettrap kan worden hergebruikt na landing op het platform. Hoewel dat door de harde landing nu niet meer kan, ziet SpaceX het feit dat de afgeworpen trap het platform raakte al als een succes. Het bedrijf hield er rekening mee dat het experiment volledig zou mislukken.

Anderhalve week geleden werd de onbemande Falcon-9 met een vrachtcapsule gelanceerd om het ruimtestation ISS te bevoorraden.

SpaceX heeft al vijf keer eerder het ruimtestation bevoorraad met een Falcon-raket, maar de eerste trap stortte altijd in zee en ging daarmee verloren. Als een trap kan worden hergebruikt, wordt het bevoorraden goedkoper.

Volgens topman Elon Musk is de crash veroorzaakt door een tekort aan hydraulische vloeistof. Daardoor kon de raket bij het naderen van het platform niet op tijd vaart minderen. Het bedrijf doet over een paar weken een nieuwe poging met "veel meer" hydraulische vloeistof aan boord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl