AFP

De Turkse havenstad Mersin is een knooppunt voor mensensmokkelaars aan het worden. Opnieuw wordt geprobeerd vrachtschepen vol te laden met vluchtelingen, in een poging deze mensen illegaal naar Europa te vervoeren.

Deze nieuwe en zeer effectieve manier van mensensmokkel, is in Mersin talk of the town. Vissers hebben het over een "explosieve toename" van gesleep met mensen op het water.   

Eerder deze maand kwamen de vrachtschepen Ezadeen en Blue Sky M. stuurloos richting de Italiaanse kust gevaren. Er was geen bemanning meer aan boord. Zo’n vijftien van dit soort ‘spookschepen’ gingen ze afgelopen najaar al voor. Ieder met honderden vluchtelingen aan boord. Uit scheepvaart-trackings blijkt dat de Ezadeen uit de baai bij Mersin, in Zuid-Turkije, vertrok.

De Syrische vissersboot ligt vastgesjord aan de kade NOS / Lucas Waagmeester

In het vissershaventje vlak buiten Mersin ligt een Syrisch bootje. Het is half gezonken, met lijnen hebben de vissers het vastgesjord aan de kade. "Hij kwam bij zeer slecht weer op de havenmond af, en is tegen de rotsen geklapt," vertelt visser Ahmad. "Ik heb zeker 200 mensen van boord zien gaan."

Hij kwam bij zeer slecht weer op de havenmond af, en is tegen de rotsen geklapt.

Visser in Mersin

Het ongeluk is veelzeggend. Volgens de vissers hier werd geprobeerd de mensen aan boord te krijgen van een vrachtschip dat buitengaats ligt. Maar door het slechte weer mislukte dat.

Ahmad: "De bemanning sprong als eerste van boord en is hem gesmeerd, voordat de kustwacht kwam. Ze lieten de mensen drijfnat en ijskoud achter. Er was veel paniek, maar iedereen heeft het overleefd."

"Ik heb 200 mensen van boord zien gaan" NOS / Lucas Waagmeester

Bomvol Syriërs

Mersin is een van de grootste havens van Turkije, op twee uur rijden vanaf de Syrische grens. De ideale plek voor mensensmokkel. Het centrum is dan ook bomvol met Syriërs die de oorlog zijn ontvlucht. Kebabzaakjes, telefoonwinkels, kappers, allemaal hebben ze Arabisch schrift op de gevel.

"Ik ben naar Mersin gekomen, omdat je vanaf hier naar Europa kunt," vertelt de Syriër Wassim, die samen met zijn vrienden een kapperszaakje is begonnen. "Maar één keer in Mersin, bleek dat ze vijfduizend dollar vragen voor de overtocht." Dat kon Wassim niet betalen.

Zijn vriend Kareem legt uit hoe het werkt: "Je moet hier in Mersin een tussenpersoon zien te vinden. Daarmee maak je dan de afspraak, en die betaal je ook. Ze nemen je dan op een kleine boot mee naar het grote schip, en daarop vaar je naar Italië."

Latakia

Het half gezonken Syrische bootje in de vissershaven wijst erop dat de vluchtelingenschepen op zee ook worden bevoorraad vanuit de Syrische kust. De Syrische havenstad Latakia bijvoorbeeld, ligt aan de overkant van de baai van Mersin, zo’n 150 kilometer varen.

"Het gebeurt 's nachts. Pure handel" NOS / Lucas Waagmeester

Je ziet de bewegingen op het water, het zijn boten vol mensen.

Visser in Mersin

De vissers van Mersin zien het allemaal voor hun neus gebeuren. Zij zijn ’s nachts op het water, als de geheime overtocht van vluchtelingen plaatsvindt. “Het is dan pikdonker op zee, ze doen hun lichten uit”, vertelt visser Ahmad. “Maar je ziet de bewegingen op het water, het zijn boten vol mensen.”

Ze zijn er hier van overtuigd dat Europa snel meer vrachtschepen vol vluchtelingen kan verwachten. Ahmad: "Sinds ongeveer een jaar is het explosief toegenomen. Er wordt hier gesleept met mensen, het is pure handel."

STER reclame