NOS Voetbal

KNVB: meest concrete zaak tot nu toe

"We gaan er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen." Competitieleider Gijs de Jong van de KNVB is erg geschrokken van de publicaties in de Volkskrant, over mogelijke matchfixing bij Willem II. De KNVB heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en stelt zelf ook een onderzoek in.

Volgens de KNVB is dit de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland. De voetbalbond wil in het belang van het onderzoek niet teveel kwijt, maar reageert wel via de eigen mediakanalen. De Jong: "Het geschetste beeld is zeer ernstig. De integriteitseenheid van de KNVB zal de zaak onderzoeken. Dit onderzoek bestaat uit het horen van spelers, trainers, clubofficials en de arbitrage en het analyseren van de tv-beelden en wedstrijdformulieren."

Ook de UEFA en de FIFA zullen op de hoogte worden gebracht. "We zullen de UEFA vragen om met de kennis van nu te analyseren of er destijds opvallende gokbewegingen waren. Ook zal er contact zijn met de FIFA, om te achterhalen of er informatie over een speler, club of periode is, die duidt op manipulatie."

De waarheid moet boven tafel komen. Al zal dat heel moeilijk zijn.

Berry van Gool, algemeen directeur Willem II

Willem II beraadt zich ook op stappen. "We zijn geschrokken en onaangenaam verrast", laat algemeen directeur Berry van Gool weten. "We hebben hier geen ervaring mee en vragen advies aan de KNVB en andere partijen die hierbij betrokken zijn. Matchfixing is slecht voor het voetbal. En als het je eigen club raakt ben je erg teleurgesteld."

Van Gool kon de verhalen in eerste instantie bijna niet geloven. "Je gaat gissen, wilt de wedstrijden terugzien. Het lijkt heel erg rondom één speler te hangen. De waarheid moet op tafel komen, al zal dat heel moeilijk zijn, zo is in het verleden gebleken."

Willem II speelt zondag thuis tegen Go Ahead Eagles. Van Gool hoopt dat de kwestie geen invloed heeft op de spelers. "Het is iets wat vijf jaar geleden heeft gespeeld. Er zijn geen spelers meer van destijds. We proberen te focussen op de wedstrijd, maar het zal vandaag zeker onderwerp van gesprek zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl