NOS Voetbal

Willem II geschokt door matchfixing

  • Pro Shots
    Ibrahim Kargbo in duel met Jon Dahl Tomasson in het seizoen 2009/2010

Willem II heeft op de eigen website geschokt gereageerd op het bericht in de Volkskrant dat enkele spelers betrokken zouden zijn bij matchfixing.

"Wij zijn geschrokken van de berichtgeving en het heeft ons onaangenaam verrast", reageerden de Tilburgers.

"Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat. Wij zijn ook van mening dat we manipulatie in de sport samen moeten bestrijden, om drie redenen: 1. Wij willen een eerlijke sport, 2. De integriteit van de sport moet behouden blijven, 3. Sporters moeten hier tegen beschermd worden. Het doel van alle partijen moet zijn om het vertrouwen in de sport te handhaven. Vanzelfsprekend zullen wij alle medewerking aan een eventueel onderzoek verlenen om de onderste steen boven te krijgen."

"In het belang van eventuele onderzoeken willen wij het voor nu hierbij laten."

De Volkskrant meldde eerder op de dag dat spelers van Willem II in het seizoen 2009-2010 zeker twee wedstrijden in de eredivisie verkocht hebben. Het gaat om wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord.

De krant baseert zich op verklaringen van drie matchfixers en sprak met tientallen bronnen in binnen- en buitenland. Daaronder waren ook medewerkers van opsporingsdiensten, gokbedrijven en voetbalbonden. De KNVB doet aangifte zodat de zaak strafrechtelijk kan worden uitgezocht.

Matchfixers uit Singapore betaalden Tilburgse spelers in totaal zo'n honderdduizend euro per wedstrijd om met een aantal doelpunten verschil te verliezen, meldt de krant. Toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone zou de spil zijn in het schandaal.

Geschorst

Volgens de Volkskrant sprak hij ergens in de buurt van Tilburg met de criminelen af om afspraken te maken over smeergeld en het resultaat. Daarna benaderde hij medespelers om mee te werken.

Kargbo heeft tegenover de Volkskrant toegegeven dat hij meermalen is benaderd door de matchfixers. Maar hij ontkent ooit geld te hebben aangenomen of een lid van een goksyndicaat te hebben ontmoet. De speler is afgelopen zomer door de bond van Sierra Leone geschorst op verdenking van matchfixing in het nationale team.

De wedstrijden die volgens de krant aan het Aziatisch goksyndicaat zijn verkocht zijn Ajax-Willem II (4-0) en Feyenoord-Willem II (1-0). Het eerste duel leverde de omkopers zeker een miljoen euro op, volgens de krant. De tweede wedstrijd tegen Feyenoord hadden de Tilburgers eigenlijk met twee doelpunten verschil moeten verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl