BBC wordt beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie vrouwen
NOS Nieuws

'BBC discrimineert oudere vrouw'

Het Hogerhuis heeft een vernietigend rapport geschreven over oudere vrouwen die worden weggepest en geweerd bij televisieprogramma’s. De kritiek richt zich vooral op de BBC. Vrouwen hebben het moeilijk bij nieuwsprogramma's en actualiteitenrubrieken van de Britse omroep. Bij deze afdelingen werken daardoor relatief weinig vrouwen concludeert een onderzoekscommissie van het Britse Hogerhuis.

Vier keer zoveel mannen als vrouwen

Bij het Britse tv-journaal werken bijvoorbeeld vier keer zoveel mannelijke verslaggevers als vrouwelijke. Dat geldt ook voor het aantal deskundigen dat in beeld komt. De voorzitter van de onderzoekscommissie Lord Best concludeert: “Hoewel vrouwen meer dan de helft van de bevolking beslaan, zijn zij ernstig ondervertegenwoordigd onder de redacteuren bij de BBC en op televisie."

En uit gesprekken met oud-medewerkers van de BBC blijkt, volgens Lord Best, dat veel vrouwen worden gepest, gediscrimineerd en onheus bejegend in de media-industrie. Hierdoor stappen veel jonge vrouwelijke redacteuren op. Op de scholen voor journalistiek in Groot-Brittannië is meer dan de helft vrouw, maar dat is op de redactie van de BBC niet te zien.

Staatsomroep

De leden van het Hogerhuis verwijten de BBC dat de omroep, die betaald wordt door de overheid, geen voortrekkersrol speelt, maar juist vrouwonvriendelijk is. Volgens de parlementariërs is er zelfs sprake van een informeel beleid om oudere vrouwen te weren van het beeldscherm.

De BBC spreekt de beschuldigingen tegen. Er zou juist beleid zijn om vrouwen te stimuleren om carrière te maken en er is veel aandacht voor het opleiden van meer vrouwelijke radiopresentatoren, stelt de BBC in een reactie op het rapport.

Herhaling

Het is niet de eerste keer dat de BBC onder vuur ligt vanwege leeftijdsdiscriminatie. In 2009 werd de BBC daarvan beschuldigd omdat de toen 66-jarige Arlene Phillips, jurylid in het programma Strictly Come Dancing, werd vervangen door de 36 jaar jongere Alesha Dixon. In 2007 kreeg de omroep ook een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen toen nieuwslezeres Moira Stewart op 55-jarige leeftijd na 34 jaar van het scherm verdween.

Volgens de leden van het Hogerhuis is er nog weinig veranderd bij de BBC. De commissie kan alleen aanbevelingen doen aan de BBC en aandringen op een ander beleid bij de staatsomroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl