1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Nieuw eiland verrijst na vulkaanuitbarsting

Vulkaan maakt nieuw eiland bij Tonga

Vlakbij Tonga in de Grote Oceaan is een nieuw eiland ontstaan door de uitbarsting van een onderwatervulkaan. De vulkaan begon eind december met het spuwen van as, en barst op dit moment om de vijf minuten uit.

De vulkaan ligt op zo'n 65 kilometer ten zuiden van de Tongaanse hoofdstad Nuku'alofa en barstte op 20 december voor het eerst sinds vijf jaar uit. Volgens het ministerie van Milieu komt de as uit twee openingen. Een daarvan ligt op het onbewoonde eiland Hunga Ha'apai, de andere 100 meter van de kust onder het wateroppervlak.

Het ministerie heeft geologen naar de plek gestuurd. "Het is alsof er een honderden meters hoge muur van as de lucht ingaat", zegt een van hen tegen persbureau Reuters. Het nieuwe eiland dat ze daar ontdekten is meer dan een kilometer breed, twee kilometer lang en ongeveer honderd meter hoog.

Problemen

De vulkaanuitbarsting zorgt ook voor problemen in het gebied. Verschillende internationale vluchten moesten worden geannuleerd. Gisteren konden de vluchten weer allemaal hervat worden, nadat bleek dat het vulkanische puin niet ver de lucht in wordt geschoten.

Er ontstaan vaker eilanden bij vulkaanuitbarstingen. De meeste daarvan gaan snel weer ten onder, omdat ze niet sterk genoeg zijn om de zee en de weersomstandigheden te weerstaan.

Ring van Vuur

Het koninkrijk Tonga ligt zo'n 2000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland in de zogeheten Ring van Vuur. In het gebied komen veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl